Countrymusikern Byron Berline död – Söndag 11 juli 2021

Byron Berline avliden igår 10 juli i sviter av Covid-19, några dagar efter sin 77;e födelsedag, Han föddes 6 juli 1944 i Caldwell, Kansas och räknas till en av de främsta fiolspelarna inom countrymusiken. Men han har även spelat i en hel del rocksammanhang. Mest berömt vad det gäller detta är hans medverkan på låten Country Honk på the Rolling Stones album Let it Bleed men också på skivor med bl.a Bob Dylan, Stephen Stills Manassas, Eagles, The Band, Elton John, Rod Stewart och The Byrds.

Självbiografi från 2013

Countrymusiken var annars hans genre. Hans första skivinspelning var 1965 på The Dillards album Pickin´And Fiddlin´ och samma år mötte han Bill Monroe på Newport Folk Festival och kom en period att ingå i dennes kompband Bluegrass Boys.

Han flyttade 1969 till Kalifornien, spelade på Dillard & Clarks klassiska countryrockalbum Through The Morning Through The Night och var 1971 med i The Flying Burrito Brothers på två album Last of the Red Hot Burritos (Live) och Six Days On the Road: Live in Amsterdam. Genom detta kom han också att spela på Gram Parsons bägge soloalbum GP och Grievous Angel. Han var även från 1972-1975 medlem i framgångsrika Country Gazette (vilka spelade i Sverige med fem spelningar per år 1973, 1974 och 1976, de två förstnämnda åren med Byron ) och från 1976-1977 ledde han bluegrass-gruppen Byron Berline & Sundance.

Berline har också gett ut en rad soloalbum. För Fiddle & A Song, med gästframträdande av Earl Scruggs, Bill Monroe, Vince Gill och Mason Williams, fick han 1995 en Grammy-nominering och låten Sally Goodin var nominerad i kategorin Best Country & Western Instrumental Performance.

Soloalbum från 1990

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *