Alison Krauss 50 år och Jan Troell 90 år idag – Fredag 23 juli

Alison Krauss föddes 23 juli 1971 i Decatur, Illinois. Hon var ett musikaliskt underbarn med sin fiol och blev snart bluegrassmusikens största namn i modern tid. Skivkontrakt med Rounder Records och solodebuten Too Late To Cry kom 1987.

Från 1989 kom hon också att leda gruppen Alison Krauss and Union Station. Jag fick faktiskt höra det bandet på Bottom Line i New York i mars 1991. En senare upplaga av gruppen såg jag sedan i en helt suverän konsert på Konserthuset i Göteborg 2012.

Gruppens första album 1989

Sammantaget har Alison gett ut fjorton album plus att hon medverkat på en rad soundtracks. Mest känt här O Brother, Where Art Thou och Cold Mountain. Hon är bluegrassmusiken stora namn men har också nått ut till betydligt bredare lager genom sitt duettalbum Raising Sand ihop med Robert Plant utgivet i oktober 2007. Den blev Album of the Year på Grammy Awards 2009. De turnerade också med det materialet och kom till Sverige och Globen 2008.

Alison vann sin första Grammy redan 1991 och har genom åren vunnit hela 27 stycken och varit nominerad 42 gånger. Nedan i en konsert på 54 minuter med gitarristen/sångaren Dan Tyminski och de andra i Union Station från 2015 och en låt ihop med Emmylou Harris från 2014.

Regissören, fotografen och manusförfattaren Jan Troell fyller 90 år idag och hyllas bl.a med en nygjord SVT-dokumentär signerad Tom Alandh.

https://www.svtplay.se/video/31699338/ett-par-dagar-i-november-med-jan-troell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *