Mikis Theodorakis avliden idag – Torsdag 2 september 2021

Den grekiske kompositören och dirigenten Mikis Theodorakis död i Aten i en ålder av 96 år. Han föddes på ön Chios 29 juli 1925 och växte upp i flera grekiska provinsstäder som Tripoli, Kefalonia, Patras, Pyrgos och Mytilene. Som kompositör började Theodorakis inom det mera konstmusikaliska men grekisk folkmusik präglade hans uppväxt och han förde bl.a in det folkliga instrumentet bozouki i sin musik. Redan 1942 gav han in första konsert.

Bland hans verk finns Axion Esti för kör, klassisk orkester och grekiska instrument, Canto General med text av Pablo Neruda och operan Elektra uruppförd 1995. Förutom många verk i mer eller mindre klassisk stil har han också skrivit många mindre musikstycken och visor, många med patriotiskt och revolutionärt innehåll.

Med musiken till filmen Zorba The Greek från 1964 fick han sitt internationella genombrott. Senare skrev han bl.a soundtrack till filmerna Z (1969) och Serpico (1973).

Till Sverige kom Theodorakis första gången 1971 då han dirigerade Radiosymfonikerna. På skiva spelade Arja Saijonmaa, Sven-Bertil Taube och Lena Granhagen in översatta versioner av hans politiska sånger. De flesta till svenska av Lars Forssell. Med Arja kom han också att samarbeta med själv på skiva och de gjorde otaliga konserter. Jag såg dem i Göteborg på Konserthuset 1977 och fick då den signering du ser ovan på Zorba-soundtracket.

Han samarbetade med många sångare. Som Maria Farantouri och som här i klippet nedan Melina Mercouri som liksom Mikis också kom att arbeta som politiker.

Här i ett liveklipp från 2005

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *