Jean-Paul Belmondo död idag – Måndag 6 september 2021

Den franske skådespelaren Jean-Paul Belmondo avliden idag i Paris i en ålder av 88 år. Han föddes 9 april 1933 i Neuilly-sur-Seine, en förort till Paris. Som ung var han en lovande boxare men från 1953 satsade han på en teaterkarriär. Han fick sina första stora roller på Theatre de L’Atelier i Paris och turnerade sedan på landsbygden. Första filmrollen kom 1956 och han blev en internationell stjärna 1960 genom huvudrollen mot Jean Seberg i Jean-Luc Godards banbrytande film Till sista andetaget ( Á bout de souffle).

Belmondo blev den franska nya vågens unge rebell och gjorde filmer med de flesta av tidens nyskapande regissörer, förutom Godard även med de följande ; Francois Truffaut, Jean-Pierre Melville, Claude Lelouch, Claude Chabrol, Alain Resnais och Louis Malle.

För Jean-Luc Godard blev det även filmerna En kvinna är en kvinna (1961) och Tokstollen (1965). Bland andra mer uppmärksammade kan nämnas Mannen från Rio i regi av Philippe De Broca 1964 och Jacques Derays film Borsalino 1970. Bara under 60-talet gjorde han ett 40-tal filmer i allt från drama till komedier och action.

1962

2001 fick Belmondo en stroke och var tvungen att lära sig gå och tala på nytt. Han lyckades dock återvända till teatern och filmen. Hans sista långfilm blev En man och hans hund från 2009.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *