Jazzsaxofonisten Nisse Sandström död – Onsdag 8 september 2021

Nils “Nisse” Sandström, föddes 13 mars 1942 i Katrineholm och avled den 8 september. Han spelade tenorsaxofon och kom fram bl.a via att han 1958 vann solistklassen i TV-jazzen och två år senare började han som turnerande jazzmusiker. Hans arbete vid sidan av musiken var som målare, därav namnet på albumet nedan. Från 35 års ålder slutade han som målare och blev professionell musiker. Däremot fortsatte han som konstnär och har haft ett flertal utställningar genom åren.

Debutalbumet The Painter kom på Odeon 1972 och för detta fick han Orkesterjournalens fina pris Gyllene skivan. Därefter medverkade han på en rad album på märket Phontastic. Bl. a med Monica Zetterlund på albumet Holiday For Monica från 1983. Omslag målat av Sandström.

Sandström gav bara ut tre album i eget namn men har varit med på ett större antal. Bl.a på tio album med amerikanske basisten Red Mitchell. Dessa spelade ihop från 1972 framåt i fjorton års tid och hörs bl.a med pianisten Tommy Flanagan på albumet Home Cooking från 1981.

Med Bernt Rosengren gav han 1984 ut albumet Summit Meeting. Övriga musiker i hans kvintett var den gången Leroy Lowe på trummor, Olle Steinholtz på bas och Göran Lindberg på piano.

Nisse Sandström spelade med sin egna kvintetter och kvartetter långt upp i åren. Ofta på jazzklubben Crescendo i hans hemstad Norrköping där bl.a denna CD spelades in 2015. Han spelade gärna med yngre musiker. Som här med pianisten Leo Lindberg och på denna finns två tenorsaxofonister då även Jonas Kullhammar spelar.

Sandström fick 2014 Jan Johansson-stipendiet och 2019 Monica Zetterlund-stipendiet. Det senare ett musikpris som utdelas årligen sedan 2006 av Monica Zetterlunds Minnesfond. Stipendiet ges för att stödja och uppmuntra musiker och artister som verkar i Monicas anda. Priset utdelas i två kategorier: etablerade artister och lovande nykomlingar. Här är listan över pristagare bland de etablerade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *