Engelske singer/songwritern Michael Chapman död i fredags – Tisdag 14 september 2021

Den engelske gitarristen och singer/songwritern Michael Chapman avled i fredags 10 september vid 80 års ålder. Han föddes 24 januari 1941 och började tidigt spela gitarr, först i folkmusik och jazzband i sin hemstad Leeds. Han blev framåt slutet av 60-talet ett välkänt namn i folkmusiken liksom inom tidens progressiva musikkretsar.

Albumdebuten Rainmaker kom 1969 och var producerat av Gus Dudgeon,.Det var det första av fyra på etiketten Harvest på kort tid fram till 1971. Alla kultalbum idag där han var unik med framförallt sitt gitarrspel med sin mix av jazz, folk & ragtime. Efter en svacka efter hjärtproblem under stor del av 90-talet har han från 1998 varit flitigt turnerande och gett ut många skivor. Sammantaget finns runt 50 album med Chapman.

Michael Chapman har varit en kultfavorit genom åren och 2012 kom hyllningsalbumet Oh Michael, Look What You’ve Done där bland andra Lucinda Williams, Thurston Moore och Steeleye Span-medlemmar tolkar hans låtar.

Här är Michael live 1975 från engelska Tv-programmet Old Grey Whistle Test med egna Among The Trees.

Här är en intervju på 8 minuter samt en livelåt från holländsk TV 2017.

Här en låt från BBC 2012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *