Mest om årets Mönsterås Blues & Roots festival i rekordlång Bluespodd + Bluesmannen Byther Smith avliden – Tisdag 21 september 2021

I senaste Bluespodden-avsnittet har Tommy Moberg och Fredrik Karlsson fokus på årets Mönsterås-festival. De gjorde fältreportage och intervjuar bl.a Calle Engström från Mönsterås Blues Band. Ulf Sandström, Marino Valle och Kjell Gustavsson. Med flera och det hela startar 16 minuter in i programmet och håller på fram till 2.32. Ca. två timmar och femton minuter och det höll verkligen för den tiden. Mycket intressant.

Lyssna via denna länk.

https://poddtoppen.se/podcast/1327996117/bluespodden

Byther Smith var en av de sista ur en gyllene generation av bluesgitarrister, låtskrivare och sångare från Chicago. Nu gick han bort den 9 september 89 år gammal. Han föddes i Monticello,Mississippi 17 april 1932 och växte upp med främst gospelmusik, något han senare även återvände till med gruppen The Gospel Travellers.

Bluesalbum från 1991 på etikett Bullseye Blues

Byther, som fick smeknamnet Smitty, flyttade till Chicago i mitten av 50-talet. Han var kusin till J.B. Lenoir och lärde sig mycket av denne och han kom att samarbeta på skiva och live med många av de stora namnen. Som Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Jimmy Reed, Sunnyland Slim, George “Harmonica” Smith, Big Mama Thornton och Junior Wells. Med den senare spelade han ofta, liksom att han var andregitarrist i Otis Rush band i många år.

Första egna albumet blev Tell Me How You Like It. Detta var egentligen en demoinspelning som kom att ges ut på lilla Texas-bolaget Grits 1983. Därefter finns ett tiotal album åren 1984-2008 på etiketter som JSP och Bullseye Blues inklusive ett livealbum på Delmark som kom 2008. Han skrev mycket av sitt material.

Byther kom även till Europa för några turneér. För Sveriges del med ett band kallat Byther Smith Chicago Blues Band vilka spelade på Nefertiti och Fasching i september 1984. I bandet då gitarristen Johnny Littlejohn, basisten Aron Burton och trummisen Larry Crisp.

Sedan kom han åter till Nefertiti och Fasching i september 1999 med femmannabandet The Night Riders. De var till stor del holländska musiker. Denna konstellation kom tillbaka i november 2000 och spelade då på Fasching i Stockholm ´men även på orter som Västerås och Eslöv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *