Jefferson ute med nytt nummer – Fredag 24 september 2021

Jefferson nr 209 finns nu. Ett gediget nummer innehållsmässigt och layouten har väl aldrig varit bättre. Högt betyg.

Peps Persson får omslag och en väldigt fin personlig nekrolog skriven av Birgitta Larsson.

ZZ Hill (1935-1984) presenteras över fyra sidor i artikel initierat skriven av Bo Majling. En sångare vi verkligen behöver påminnas om hur bra han var.

Oscar Brown Jr (1926-2005) är också en sångare, entertainer och låtskrivare som det hörs och syns alldeles för sällan om numera. Hans debutalbum Sin & Soul från 1960 är en klassiker. Den har jag haft länge och där håller varje spår. Ibland kan jag tänka att det är den bästa skiva jag har i samlingen alla kategorier. Rösten, låtarna, texterna, produktionen. Topp. Han gjorde även fler riktigt bra album under främst 60-talet.

Oscar Brown Jr. kom till Berns för en hel vecka 1964. Då var jag för ung men sedan var han även med på Skeppsholmsfestivalen 1988 och gjorde 1993 tre kvällar med svenskt kompband på lilla Studion vid S:t Eriksplan i Stockholm. Där skulle jag ha velat vara närvarande.

Ett suveränt bra album från 1962

Här får vi äntligen en genomgång av Oscars karriär på lite dryga fyra sidor. Per Anderö har skrivit den fina artikeln som även innefattar ett stort grepp över medborgarrättsrörelsen som Brown var stor del av på sin tid.

Sonny Boy Williams (1908-1965) gjorde en del spelningar i Sverige under 1963. Här får vi del 2 i den storyn i en gedigen artikel skriven av Per Oldeaus.

Arvid Hill är en pianist från Borås som jag minns ända sedan han fick Åmåls Blues Fests Junior Blues Prize 2009. Då var han blott 14 år och Jefferson publicerade en intervju med honom den gången. Den var gjord av Birgitta Larsson som nu har följt upp vad som hänt i Arvids karriär de senaste tolv åren. Fyra sidor.

Bob Koester är en legend i bluessammanhang. Mannen bakom Delmark Records. Han avled 12 maj i år och här får vi en dryg sidas minnesord skrivet av Hans Schweitz.

Our Native Daughters kom med sitt debutalbum på Smithsonian Folkways 2019. En stjärngrupp bestående av Rhiannon Giddens, Amythyst Kiah, Leyla McCalla och Allison Russell. Alla med egna karriärer också. Här får vi två sidor om dem skrivet av Björn Wallgren.

Roffe Wikström får presentera sina fem favoritalbum inom bluesen på dryga två sidor. Han väljer album med Muddy Waters B.B. King, Albert King, Freddie King och John Lee Hooker. Jag är säker på han hade kunnat lista några hundra ytterligare om han hade fått utrymme. Klart intressant läsning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *