Pee Wee Ellis död – Lördag 25 september 2021

Saxofonisten Pee Wee Ellis avliden igår fredag 24 september efter problem med hjärtat och han blev 80 år gammal. Han var även kompositör producent, arrangör och bandledare.

Han föddes som Alfred James Ellis den 21 april 1941 i Bradenton, Florida. Från 1949 växte han upp i Lubbock,Texas och det var här han fick smeknamnet Pee Wee. Efter att ha flyttat till New York kom han 1957 att ta saxofonlektioner av Sonny Rollins. Men redan 1960 flyttade han tillbaka till Florida där han jobbade som bandledare och producent.

Pee Wee kom att åren 1965- 1969 vara en viktig medlem i James Browns soul och funkband the J.B´´´`´ s. Han är medkompositör och arrangör till stora låtar som old Sweat och Say It Loud – I’m Black And I´´´´´´ m Proud.

Efter tiden med Brown flyttade han 1969 till New York City igen och arbetade som arrangör och musikalisk ledare för skivbolaget CTIs etikett Kudu. Här kom skivor med bl.a George Benson, Hank Crawford och Esther Phillips. 1972 var han med att bilda jazz-rock funk bandet Gotham vars LPn Pass The Butter på Motown med tiden kom att bli ett ofta samplat album. Under senare delen 70-talet var han sedan verksam i San Francisco och bildade bl.a ett band med saxofonisten David Liebman.

Från och med albumet Into The Mystic från 1979 kom Ellis att samarbeta intensivt med Van Morrison. Under de kommande 20 åren var han en viktig del i Morrisons band live och på skiva. Han hörs bl.a på album som Days Like This (1995) och The Healing Game (1997).

Under senare delen av 1980-talet bildade han tillsammans med flera f.d James Brown-musiker gruppen JB Horns. Bland dessa fanns Fred Wesley och Maceo Parker. Deras jazzfunk gjorde succé på skiva och turnéer. ´Jag såg honom spela ihop med Fred Wesley och ett gäng andra svängiga musiker under Kulturkalaset på Kungstorgets stora scen i Göteborg 2002.

LP från 1990

Ellis kom från mitten av 90-talet också att spela ihop med flera afrikanska artister. Han var knuten till skivbolaget World Circuit där han arbetade med bl.a Ali Farka Toure, Cheikh Lo och kubanske Buena Vista Social Club-medlemmen Orlando “Cacahito” Lopez.

Från 2012 turnerade han en period med Ginger Baker Jazz Confusion. En kvartett som förutom Baker och Ellis bestod av basisten Alec Dankworth and percussionisten Abass Dodoo. Han kom också att under 2010-talet bosätta sig i Somerset, England.

Jag vet att Ellis kom till Stockholm Jazzfestival 2009 ihop med sydafrikanska vokalgruppen Mahotella Queens och han spelade på Fasching i Stockholm så sent som 2014.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *