Steve Coleman & Five Elements kom till Kungsbacka Teater – Söndag 10 oktober 2021

Amerikanskt besök i Kungsbacka ikväll. Avancerad bebop-artad modern jazz med ett verklig samspelt band lett av altsaxofonisten Steve Coleman. Det var sista spelningen på en Europa-turné för kvintetten. Vi var 150 personer inne i teatern som hade ett perfekt ljud för den här musiken och vi fick en 85 minuter lång konsert. Bara de första två numren klockade in på ca 13 resp. 12 minuter.

De långa instrumentalpartierna blandades upp med snabba och energiska spoken word-inslag av rapparen Kokayi på mer än hälften av numren. Övriga musiker var Jonathan Finlayson på trumpet, Anthony Tidd på femsträngad huvudlös elbas och Sean Rickman på trummor. Av dessa har han spelat längst med Finlayson (född 1982) vars trumpet lät fantastiskt fint unisont med saxofonen. Bas och trumma gav lite lätt funkstil emellanåt.

Sean Rickman

Steve Coleman är en sällsynt gäst i Sverige. Han var på Nefertiti i november 1998 med detta bandnamnet Five Elements med helt andra medlemmar och lär ha varit här ingående i något annat band på 80-talet.

Han är född 1956 i Chicago och kom till New York 1978 där han spelade i Thad Jones-Mel Lewis Big Band och även med såväl Cecil Taylor som Sam Rivers. Sedan 80-talet är han ett världsnamn med många fina album, bl.a en rad för RCA Novus på 90-talet med basisten Dave Holland i bandet. På den senares album för ECM finns Coleman också med. En än större publik fick han för sin medverkan på ett flertal av Cassandra Wilsons hyllade album för Blue Note.

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *