The Chieftains-ledaren Paddy Moloney död – Tisdag 12 oktober 2021

Paddy Moloney, ledaren i irländska folkmusikgruppen The Chieftains avliden igår den 11 oktober i en ålder av 83 år. Han var född 1 augusti 1938 i Donnycarney i Dublin och spelade främst tin whistle, Uilleann pipes men också dragspel och bodhrán.

Moloney grundade The Chieftains 1962. Han växte upp i en musikalisk familj och redan som åttaåring lärde han sig spela uilleann pipes. Första albumet med The Chieftains släpptes 1964 på skivbolaget Claddagh Records där Moloney också var verksam som producent för andra artisters räkning på drygt 45 skivalbum.

1975 lämnade han skivbolaget för att arbeta med sin egen musik. Han spelade in några soloalbum och medverkade som gästartist på andra musikers grammofonskivor. Men hade hela tiden The Chieftains igång på skiva och turné. Stor uppmärksamhet fick gruppen för samarbetet med Van Morrison på albumet Irish Heartbeat 1988. Jag såg och hörde den konstellationen i Konserthuset i Stockholm 11 oktober 1988.

För sitt arbete med att popularisera den irländska folkmusiken utnämndes han till hedersdoktor i musik vid Trinity College i Dublin 1988. Utöver arbetet som musikalartist och musikgruppsledare har han varit verksam som kompositör av filmmusik.

Här ett klipp med Paddy och bandet ihop med Emmylou Harris

Här är de med Van Morrison

Ovan en bok jag köpt på Irland 1987.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *