Steve Cropper 80 år idag – Torsdag 21 oktober 2021

Steve Cropper är en av de främsta gitarristerna inom amerikansk rock, soul & R&B sedan tidigt 60-tal. Han var först gitarrist i the Mar-Keys och från 1962 i Booker T. & the M.G.´s, vilka förutom egna skivframgångar backade upp ett flertal av skivbolaget Stax artister. Namn som Otis Redding, Sam & Dave, Carla Thomas, Rufus Thomas och Johnnie Taylor. Cropper var även producent på många av dessa inspelningar och skrev ensam eller ihop med andra en rad klassiker som (Sittin´ On (The Dock Of The Bay), In The Midnight Hour, Knock On Wood, Mr.Pitiful och Don´´t Fight It.

Steve har inte gjort särdeles många skivor i eget namn. Den första hette With A Little Help From My Friends och kom 1969, Playin´ ´My Thang från 1981 är värd att nämnas.

Från 1978 var Cropper medlem i The Blues Brothers som via Saturday Night Live blev ett fenomen. Han kom att medverka i det bandet långt efter huvudpersonerna John Belushi och Dan Aykroyds tid. Jag har själv fått uppleva honom i The Blues Brothers Band (ihop med bl.a sin gamle kompis från M.G ´s Donald “Duck” Dunn) vid två tillfällen i Göteborg 1990 och 1991.

The Blues Brothers Band med Steve Cropper femte man från vänster

2 kommentarer Lägg till din
    1. Den konserten hade jag gärna velat vara med på. Liksom när hela Booker T & the M.G´s kompade Otis Redding, Sam & Dave och de andra i Stax-showen på Konserthuset i Stockholm i juni 1967.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *