Hank Marvin 80 år idag – Torsdag 28 oktober 2021

Jubilar idag är The Shadows-gitarristen Hank Brian Marvin, född som Brian Robson Rankin, den 28 oktober 1941 i Newcastle. Han är främst förstås gitarrist men även sångare och låtskrivare. Förutom The Shadows stora framgångar och deras mångåriga samarbete med Cliff Richard hade han även gruppen Marvin, Welch & Farrar (1970-1973) samt har gett ut en rad soloalbum.

Som sextonåring mötte Hank, och skolkamraten från Newcastle Bruce Welch, Cliff Richards manager på The 2i’s Coffee Bar i Soho, London. Marvin och Welch kom att ingå i Cliffs kompgrupp The Drifters. Snart omdöpta till The Shadows. Resten är pophistoria.

Jag har sett Hank vid tre tillfällen. Först i en konsert i eget namn på Konserthuset i Göteborg 1988, sedan med The Shadows i Lisebergshahallen 2055 och i den mäktiga jublieumskonserten ihop med Cliff Richard i Scandinavium 2009.

Här är en fin intervju från 2019.

Här är en timmas dokumentär från BBC gjord till The Shadows 60-års jubileum maj 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *