Van Der Graaf Generator kom till Göteborg – Torsdag 28 oktober 2021

Första spelningen i Göteborg för det här engelska proggmusikbandet kom torsdag 28 oktober på Brew House i Gårda. De är på första turnén i Norden sedan 1977.

I en välfylld lokal med kanske ca 450 personer inne fick vi se den här veterantrion med sångaren Peter Hammill på gitarr och keyboards , trummis Guy Evans och organist Hugh Banton. Dessa har spelat ihop sedan 1968 men splittrades dock 1978 då Hammill körde en solokarriär. Men VdGG återförenade lite oväntat 2005 och gjorde flera turneer och fyra studioalbum har släppts sedan dess. Men efter tystnaden som följde turnén 2013 trodde alla att de slutat spela live,. Men nu dök de alltså upp igen i Sverige med spelning på Lilla Cirkus i Stockholm dagen innan de kom till Göteborg,

Det är Hammill som dominerar förstås. Han sjunger och varvar mellan keyboards (första tre låtarna och mot slutet) och däremellan visar han att han är en excellent gitarrist. Musikstilens typiska tempoväxlingar fanns förstås och lite jämförelse med tidiga 70-talets King Crimson och Genesis kan göras.

De spelade prick 90 min och följde upp med extranummer. Eftersom jag inte egentligen alls lyssnat på gruppen så är det svårbedömt. De gjorde nog en hel del från senare produktion och någon klagade efteråt på att de inte hade gjort några låtar från deras album 2-4 på 70-talet, En trea i betyg där jag nog tyckte att Peter röst inte riktigt höll helt ut och han tittade en hel del ned i sina textpapper även när han spelade gitarr, Men organisten Hugh Bantons spel var ljuvligt rakt igenom. Lite av Procol Harum-vibbar.

Hugh Banton

Låtlista

Interference Patterns

Room 1210

Every Bloody Emperor

La Rossa

All That Before

Alfa Berlina

Meruglys III, The Songwriter´s Guild

(In The) Black Room

Your Time Starts Now

Scorched Earth

———————————–

Refugees

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *