Minnestexter över Thelonious Monk i Billboard och Orkesterjournalen 1982 – Tisdag 16 november 2021

Thelonious Sphere Monk föddes 10 oktober 1917 i Rocky Mount, North Carolina men kom till New York City redan som fyraåring. Han avled den 17 februari 1982 i New Jersey.

Monk skapade jazzhistoria med sin unika improviserade stil som pianist och hans kompositioner lever kvar ännu långt efter hans död. Stycken som Round Midnight, Blue Monk, Straight, No Chaser, Ruby, My Dear, In Walked Bud och Well, You Needn’t har spelats in av många andra. Efter Duke Ellington lär han vara den jazzkompositör som har genererat flest andra inspelningar.

Monk kom till Göteborg vid två tillfällen och spelade på Konserthuset med sin kvartett 1964 och 1966.

Här är Billboards minnestext

I Orkesterjournalen var det göteborgsjournalisten Lennart Blomberg som skrev några sidors hyllning till Monk. I OJ april 1982

2 kommentarer Lägg till din
  1. Hallo, very interesting site !! I have a question, you mention the Monk concerts in Göteborg, the 1966 concert is known to me, but could you please tell us the date of the con cert in 1964, which you mention above ???
    Thanks in advance 111
    Jürgen de Waal, Journalist from Germany

    1. Hi The date was 19/2-64 and he had as in 1966 Charlie Rouse on altsax and Ben Riley on drums. But Butch Warren on bass while in 1966 it was Larry Gates Fro Monk concert in Sweden outside of Göteborg I guess you have the dates?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *