Fotografen Mick Rock död – Fredag 19 november 2021

Den legendariske rockfotografen Mick Rock avliden igår den 18 november vid 72 års ålder. Han föddes i Hammersmith, London 1948 som Michael David Rock och under sina studier i Cambridge i slutet av 60-talet kom att bli god vän Syd Barrett och tog foton av tidiga Pink Floyd. Från detta utvecklades han till att under 70-talet bli det decenniets mest kände rockfotograf.

År 1972 träffade Rock David Bowie, han tog då några av de mest ikoniska bilderna av Bowie som Ziggy Stardust, och producerade och regisserade musikvideorna till Space Oddity, Life On Mars, Jean Genie och John, I’m Only Dancing.

Mick Rock omnämns som ”The Man Who Shot the Seventies” efter sina fotografier av bl.a Lou Reed, Iggy Pop, the Sex Pistols, Queen och Blondie. Långt senare arbetade han med samtida artister och band såsom The Black Keys, Lenny Kravitz och Alicia Keys. Under sin långa karriär har Mick Rock fotograferat över 100 albumomslag, givit ut flera böcker, skapat filmer och musikvideor.

En diger fotobok från 2007

Jag fick träffa Mick för en intervju för P4 Radio Göteborg i samband med att han hade en utställning på Auktionsverket på Tredje Långgatan i Göteborg 2014. Vi sågs på Hotel Avalon och det var en trevlig stund som jag har på band över närmare en halvtimma. Tyvärr blev det inget bra foto taget. Glömde bort detta eftersom det var för radio. Han tog dock snabbt ett foto på oss två med min mobil. Jag har den någonstans i mina gömmor men det var helt enkelt för mörkt i lokalen.

I SVT kunde vi också se den väldigt fina dokumentären Shot! från 2016 där Mick går igenom sitt liv och arkiv.

Från boken Exposed
RS121

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *