Jefferson med nytt nummer + ´Staffan Olanders bok om The Beatles nu läst – Fredag 3 december 2021

Den mycket läsvärda svenska bluestidningen Jefferson är ute med årets sista nummer. Omslaget ges till unga Solid Zue som är sångerska med kompbandet The Crooked Teeth. Hon vann förra året pris som bästa svenska nykomling i Bluespoddens omröstning. Här skriver Tommy Löfgren om gruppens spelning i Stockholm i september.

Solid Zue intervjuades i nummer 208 av Jefferson men får här välja fem favoritalbum. Etta Aretha Franklin.

Första längre artikel i numret är om Buddy Guy. Den siste av de stora i ännu aktiva i den generation som kom fram på 50- och 60 talen. Journalisten Iain Patience träffade Buddy i Chicago i somras, några veckor innan denne fyllde 85 år.

Eric Bibb har varit enormt aktiv de senaste decennierna. Numera är han verkligen ett aktat världsnamn inom bluesen. Här får vi en intervju på fyra sidor om hans väg till framgångarna.

Z.Z. Hill fick en artikel i förra numret. Här kommer del två där i Tommy Löfgren intervjuar Vasti Jackson som var Hills bandledare de sista fyra åren (1980-1984).

Mattias Malm är en gitarrist från Malmö. Här presenteras han med en intervju över fyra sidor.

Bill Gaither var en bluesmusiker (gitarrist, sångare och låtskrivare) som gjorde inspelningar främst åren 1935-1941, Han använde ofta pseudonymen Leroy´´s Buddy. En lång faktaspäckad artikel av Hans Schweitz presenterar honom över fyra sidor.

Minnestexter över tre avlidna i numret. Warren Storm, Byther Smith och Lloyd Price.

Staffan & Beatles– Popmusiken blev ett livsprojekt” heter en gedigen nyutgiven bok (kom i februari 2021) skriven av Staffan Olander och Ulf Clarén. Hela 324 sidor.

Som beskrives här på bokens baksida får vi här följa Staffans väg från deltagande i ämnet The Beatles i TVs Tiotusenkronorsfrågan 1972 till att han med åren kom allt mer in i de innersta kretsarna.

Staffan Olander har varit mycket noggrann i sitt samlande av Beatles-material och redovisar här exakta datum för allt han företagit sig i det här sammanhanget. Många minns säkert hans radioprogram, oftast ihop med Rune Hallberg, där de mest uppmärksammade var serien Beatlestimmen. Här får vi alla hans program listade över hela sju sidor.

Vänskapen med George Martin gav Staffan en unik ingång till Beatles inspelningar. Deras diverse samarbeten fyller många sidor i boken. Staffan var med att sammanställa den fina CD boxen Produced by George Martin som gavs ut 2001. Han var också högst delaktig i dennes memoarbok Playback som kom 2002.

Förutom allt Beatles-relaterat har Staffan även en stor samling av inspelningar och fakta kring all engelsk 60-talspop. Han ligger t.ex bakom den stora samlingsboxen Long Road Home över sex CD med The Hollies.

Förutom alla samarbeten med George Martin, även på konserter och föredrag i Sverige, har Staffan blivit nära vän med Ringo Starr. Det var Staffan som fick uppdraget att skriva “liner notes” i de CD-utgåvor som kom på Ringos tidiga soloalbum.

Detta är bara några brottstycken ur den här boken som verkligen kan rekommenderas. Mycket informativ förstås, bra skriven och med snygg layout med unikt bildmaterial.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *