Reggaemusikern Robbie Shakespeare död – Onsdag 8 december 2021

Reggaebasisten och producenten Robbie Shakespeare avled den 8 december i Florida i sviterna av en njuroperation. Han föddes på Jamaica den 27 September 1953 och blev 68 år. Han växte upp i Kingston och kom fram via studiogrupperna The Revolutionaries och The Aggrovators där han blev känd för sitt kreativa basspel. De förstnämnda var husband i studion Channel One och 1973 träffade han där trumslagaren Sly Dunbar (född 1952).

Robbie utgjorde tillsammans med Sly Dunbar ena halvan av den mycket framgångsrika rytmsektionen och producent-duon Sly & Robbie. De spelade med många av reggaens stora namn som Peter Tosh, Bunny Wailer, Dennis Brown, Gregory Isaacs, Sugar Minott, Augustus Pablo,  U-Roy, Yellowman, och Black Uhuru.

Under namnet Sly & Robbie gjorde de även en mängd album. Från 1980 bildade de egna Taxi Records där de bl.a gav ut Black Uhuros album. De hade oftast samarbete med Island Records och det är Sly & Robbies album på den skivetiketten åren 1983-1990 som främst kan rekommenderas. Men de var aktiva med skivor långt upp i åren.

Sly & Robbie var även med att producera och spela med otaliga artister inom rock- och popmusiken. Mest framgångsrikt på skivorna med Grace Jones men också på skivor med bl.a Mick Jagger, Bob Dylan ( tre album), No Doubt, Madonna, Jackson Browne, Joan Armatrading, Herbie Hancock, Garland Jeffreys, Cyndi Lauper, Joe Cocker, Ian Dury, Carly Simon, Yoko Ono, Gilberto Gil och Serge Gainsbourg.

Samlingsalbumet Island Life med Grace Jones

Shakespeare har genom åren varit nominerad för 13 Grammy awards och vunnit två. 1984 för Black Uhurus album Anthem och 1998 för bästa reggaealbum Friends.

Grammyvinnande album utgivet 1997

Sly & Robbie kom till Sverige troligen första gången när de kompade Peter Tosh på Göta Lejon i Stockholm i november 1978. De var också med bakom Black Uhuru på Ritz i Stockholm 1981.

De kom i eget namn till Kåren i Göteborg i november 1988. De kallade sig Sly & Robbie and the Taxi Gang och hade med de kända sångarna Maxi Priest och Freddie McGregor. I juli samma år hade de spelat på Skeppsholmsfestivalen i Stockholm. De var sedan med bakom Black Uhuru på Berns i Stockholm i juli 2001 och sista gången de två kom till Sverige var på reggaefestivalen i Uppsala 2018.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *