Michael Nesmith avliden idag – Fredag 10 december 2021

Michael Nesmith död idag i en ålder av 78 år. Han föddes den 30 december 1942 i Houston, men växte upp på en farm utanför Dallas från fyraårsåldern. För att i mitten av 60-talet flytta till Los Angeles där han fick en roll i tv serien The Monkees. Då även Peter Tork och Davy Jones har gått bort (2012 resp. 2019) är Mickey Dolenz, 76, den sista levande medlemmen i The Monkees.

Debutalbumet från 1966 med Nesmith längst tv.

Under den korta tid den gruppen fanns blev det förutom en tv-succé också många skivor släppta. Deras två första album The Monkees och More of the Monkees dominerade albumlistorna i USA 1966-67. Framme vid tredje albumet Headquarters från sommaren 1967 , även den listetta i USA, hade de äntligen fått skriva fler låtar själva. Låtar som Mike Nesmith skrev på de tidiga albumen är Mary Mary, Papa Gene’s Blues, You Told Me och You Just May Be the One.

Deras singlar Last Train to Clarksville, I’m a Believer och Daydream Believer var alla listettor i USA och gruppen blev mycket uppmärksammad i Europa. De gjorde flera spelningar i England och på svenska Tio i topp fick de med sex låtar. Tv-serien slutade produceras våren 1968 och efter långfilmen Head samma år lämnade Nesmith bandet 1969.

Nesmith gjorde sig nu ett namn som låtskrivare – bland annat skrev han Different Drum som blev en hit med Linda Ronstadts band Stone Poneys 1967 och Some of Shelly’s Blues som slog med Nitty Gritty Dirt Band 1971.

Nesmith kom nu att spela in skivor i countryrock-stil De tre albumen med sitt First National Band – Magnetic South (1970), Loose Salute (1970) och Nevada Fighter (1971) gick inte in på några listor men blev kritikerfavoriter som exempel på bra tidig L.A country-rock. Singlarna Joanne och Silver Moon blev dock singelhits under 1970. Här är han live 1992 i just Joanne.

Michael fortsatte 1972 på ett album med ett nytt band the Second National Band, för att resten av 70-talet ge ut skivor under bara sitt eget namn. Han fick en mindre hit i England med låten Rio 1977. Här var han också en tidig musikvideopionjär.

1974 startade han en multimedia firma Pacific Arts Corp som med sina PopClips blev en succé i Nickelodeon-kanalen. Nesmith vann 1982 den allra första Grammy Award utdelad i musikvideoklassen för sin samling Elephant Parts. Han publicerade även två romaner och kom 2017 ut med självbiografin Infinite Tuesday.

Här är ett klipp med några Monkees-låtar från allra sista framträdandet Michael gjorde ihop med Mickey Dolenz i november i år. Paret var även bokade för en kryssningsspelning under nästa år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *