Bengt Hallberg presenteras i fyllig bok – Fredag 24 december 2021

Bengt Hallberg får med boken ovan en gedigen biografi på 424 sidor skriven av Erik Kjellberg som tidigare bl.a gjort en fin Jan Johansson-biografi. Boken gavs ut i mars i år men blivit läst först nu av mig. Den bör finnas på bibliotek att låna.

Bengt var ett aktat världsnamn inom jazzen redan på 50-talet och vi får här äntligen en biografi över denne Göteborgsfödde pianisten, kompositören och arrangören. Han var född 13 september 1932 och avled den 2 juli 2013.

Halva boken utgörs av en utförlig diskografi med färgbilder på hans omfattande skivutgivning. Hans samtliga kompositioner i olika genrer – jazz, populärmusik, folkmusik, körmusik, filmmusik m.m. och inte minst de skivor med andra han medverkade på. Med Alice Babs, Swe-Danes, Barbro Hörberg, Monica Zetterlund m.fl. Denna del är sammanställd av Lasse Zackrisson som också via sitt skivbolag Vax Records gett ut många av Hallbergs inspelningar på nytt.

Jag försöker sedan länge samla de skivor jag hittar med Bengt. Senast hittade jag den här fina Hollandspressade EPn från 1957.

Jag fick höra Bengt live först i början av 2000-talet när han kom till Konserthuset ihop med norska sångerskan Karin Krog. Han kom då dagen efter upp till oss på P4 Radio Göteborg där Stefan Livh gjorde en timmas intervju med honom. Här bilder från den 4 april 2011 där han signerade ett Alice Babs-album till mig.

Modern pianojazz utgavs som korrespondenskurs med 10 brev. Året var 1954 och författare Bengt Hallberg. Nu finns alla breven utgiven som bok i modern utformning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *