Sidney Poitier död idag – Fredag 7 januari 2022

Skådespelaren, regissören, författaren m.m. Sidney Poitier avliden idag i en ålder av 94 år. Han föddes 20 februari 1927 i Miami men växte upp under knappa förhållanden på Bahamas. Hela hans familj bodde på ön och han har genom åren haft dubbla medborgarskap, Han slutade skolan i Bahamas när han var tretton år och senare anslöt han sig till den amerikanska armén och tjänstgjorde i andra världskriget som medicinsk assistent. Varefter han satsade på en skådespelarkarriär.

Sin Broadwaydebut gjorde han 1946. Tre år senare flyttade han till Hollywood och debuterade i filmsammanhang 1950 i No Way Out. Ett första genombrott fick han 1958 genom den av Stanley Kramer regisserade filmen The Defiant Ones (Kedjan). 1964 blev Poitier den första bahamanen och även den förste afroamerikanen att vinna en Oscar för bästa manliga huvudroll. Detta för sin roll i Lillies Of The Field (Liljorna på marken).

Därefter kom han under 1967 att ha huvudrollerna i tre mycket framgångsrika filmer som alla handlade om problem gällande ras och relationer över dess gränser: To Sir With Love, In The Heat Of The Night och Guess Who’s Coming To Dinner. Han var defintivt skådespelaren nummer ett under det året.

Poitier har också regisserat ett antal filmer som Uptown Saturday Night (1974), Let´´s Do It Again (1975), A Piece Of The Action (1977), Stir Crazy (1980) samt Ghost Dad (1990).

År 1999 placerade American Film Institute Poitier bland de största manliga stjärnorna från Hollywoods klassiska era, på plats 22 av totalt 25. Han fick år 2002 av Amerikanska filmakademien en Heders-Oscar. Denzel Washington var den som presenterade honom och Sidney håller här ett fantastiskt fint tacktal.

I augusti 2009 tilldelades Poitier Frihetsmedaljen, USA:s högsta civila hedersbetygelse, av president Barack Obama. År 2016 tilldelades han engelska BAFTA Fellowship för enastående livsgärning med sina prestationer vid filmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *