Burke Shelley från Budgie död i måndags – Onsdag 12 januari 2022

Burke Shelley, sångare och basist i gruppen Budgie avled måndag 10 januari i sin födelsestad Cardiff, Wales. Han blev 71 år gammal. Äldre uppgifter anger honom dock född i april 1947 och inte 1950.

Shelley var en av originalmedlemmarna när Budgie bildades 1967 under namnet Hills Contemporary Grass. Året efter döptes gruppen om till Budgie och nu med Tony Bourge på gitarr och Ray Phillips på trummor.

Budgie var ett av de allra första brittiska hårdrock-banden och anses ha haft stort inflytande på många senare rockband inom olika grenar av musikstilen. Grupper som Metallica, Soundgarden och Iron Maiden har spelat in versioner av deras låtar. De fick skivkontrakt med MCA och deras första tre album var Budgie (1971), Squawk (1972) och Never Turn Your Back On a Friend (1973). Alla med fantastiska omslag.

Debutalbumet från 1971, producerat av Rodger Bain

Efter det tredje albumet lämnade Phillips gruppen och ersattes till albumet In for the Kill av Pete Boot. Detta blev gruppens kommersiellt största framgång på brittiska albumlistan och kom även in på svenska Kvällstoppen där den låg med under 10 veckor. De kom nu också på sin första Sverige-turné. Den startade på Konserthuset i Göteborg 11 september 1974, fortsatte till Konserthuset i Örebro dagen efter. Den 13/9 var de i Katedralskolan i Linköping för att avsluta på Gröna Lund den 14 september. Då var det med Shelley, Bourge och Boot. Redan till nästa album var dock Boot ersatt av Steve Williams.

Baksidan av albumet In For The Kill 1974

Budgie gav sedan ut en rad album fram till 1982 och slutade turnera 1988. De kom dock tillbaka och spelade bl.a på Sweden Rock 1999. Då med Burke Shelley, Simon Lees på gitarr och Steve Williams på trummor/sång. De återkom dit 2007 med Craig Goldy som gästgitarrist. Gruppens sista album You’re All Living in Cuckooland kom 2006 – första studioalbumet på 24 år – och de fortsatte turnera fram till 2010. 

Svenska Rock´n Roll Magazine hade fem sidor om Budgie i nummer 9/2019. Anders Lundqvist intervjuade då de två trummisarna Ray Phillips och Steve Williams och mycket handlade där förstås om just Burke Shelley.

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *