Ronnie Spector död – Onsdag 12 januari 2022

Ronnie Spector avliden den 12 januari. Hon föddes som Veronica Bennett 10 augusti 1943 i New York där hon tidigt ihop med systern Estelle Bennett och kusinen Nedra Talley bildade gruppen The Darling Sisters senare från 1961 omdöpta till The Ronettes.

När Phil Spector signade dem till sitt bolag Philles Records 1963 fick de samma år en hit med Be My Baby, skriven av deras nya producent tillsammans med Jeff Barry och Ellie Greenwich. Varken Estelle eller Nedra medverkade dock på singeln.

Ronnie sjöng lead på den räcka av hits The Ronettes fick med Spector som producent under några år; Baby, I Love You (1963), (The Best Part Of) Breakin’ Up (1964), Do I Love You (1964), Walking In The Rain (1964) och I Can Hear Music (1966). De turnerade också i England 1964 med bl.a The Rolling Stones.

Första albumet från 1964

Hon hade sedan 1963 ett förhållande med Phil Spector och de gifte sig 1968. Om detta och sin karriär kunde vi läsa i hennes memoarbok Be My Baby. Som bekant var det hela ingen solskenshistoria. Hon levde mer eller mindre i fångenskap med Spector och tre adopterade barn. Först 1972 lyckades hon lämna honom.

Memoarboken från 199

Ronnie Spector fortsatte karriären som soloartist, redan innan hon lämnade Phil spelade hon 1971 in singeln Try Some, Buy Some på Beatles bolag Apple Records. Låten hade skrivits av George Harrison, som också producerade den tillsammans med Phil Spector, och den blev en mindre hit i USA med 77e plats som bäst.

Därefter kom hon 1977 att uppmärksammas för singeln Say Goodbye To Hollywood där hon producerades av Stevie Van Zandt och hade E. Street Band bakom sig i den av Billy Joel skrivna låten. Märkligt nog blev det ingen hitplacering.

Ronnie fortsatte sin karriär, turnerade en hel del i bl.a England. Albumet Unfinished Business från 1987 var en stark comeback och det fick stor spridning eftersom den kom på Columbia Records.

1999 kom en femlåtars-EP She Talks To Rainbows där hon sjöng duett med Joey Ramone och hon kom med albumet The Last Of The Rock Stars 2006.

2007 valdes hon in i Rock and Roll Hall of Fame som medlem i The Ronettes. Ett sista album English Heart kom ut 2016. Här gör hon enbart covers av engelska poplåtar från 1960-talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *