Brittiska folksångerskan Norma Waterson död – Söndag 30 januari 2022

Norma Waterson, sångerska, musiker och producent rapporteras avliden den 30 januari vid 82 års ålder. Hon föddes den 15 augusti 1939 och var en av Storbritanniens mest profilstarka folkmusiker genom många decennier, Hon var originalmedlem i gruppen The Watersons ihop med sin broder Mike Waterson, systern Elaine “Lal” Waterson och kusinen John Harrison. De skivdebuterade på Topic Records 1965 där de också följde upp med två album 1966

The Watersons splittrades 1968 men återbildades 1972 och nu hade den redan starkt etablerade gitarristen och sångaren Martin Carthy ersatt Harrison. Martin och Norma gifte sig 1972 och gruppen kom att fortsätta i olika former fram till Lal Watersons död 1998. Brodern Mike Waterson dog 2011.

Under tidigt 90-tal hade Normas och Martins dotter Eliza Carthy (född 1975) etablerat sig som en mycket duktig fiolspelare och sångerska med en stark egen karriär. De hade redan 1988 börjat spela med Eliza i gruppen Waterson-Carthy och var flitiga med konserter och det har även kommit ett flertal skivor i andra konstellationer som detta nedan från 2018 på Topic Records,

Norma Waterson fick 2003 en MBE (Member of the British Empire) för sina insatser inom folkmusiken och erhöll 2016 ett Lifetime Achievement Award av BBC Radio 2. Här nedan en fascinerande tv-film om The Watersons på hela 43 minuter gjord för BBC 1966.

En kommentar Lägg till din
  1. Väldigt tråkigt, en av mina favoritsångerskor. TV-filmen finns i en ytterst välgjord CD-box “Mighty rivers of songs” (2003).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *