Bluesveteraner avlidna; Gitarristen Jimmy Johnson och trummisen Sam Lay – Tisdag 1 februari 2022

Jimmy Johnson, bluesgitarrist, sångare och låtskrivare var född som James Earl Thompson den 25 november 1928 och avled vid 93 års ålder den 31 januari. Han föddes i Holly Springs, Mississippi. Hela familjen Thompson flyttade till Chicago 1950 där de kom att bo grannar med Magic Sam. Flera flera av hans bröder hade också karriärer inom musiken. Syl Johnson (född 1936) blev under 70-talet framgångsrik soulsångare på Hi Records och brodern Mack Thompson spelade bas med Magic Sam.

Den första professionella satsningen kom dock först med munspelaren Slim Willis 1959. Det var nu han bytte sitt namn till Jimmy Johnson. Han var som gitarrist influerad av Buddy Guy and Otis Rush och kom att spela ihop med Rush liksom med bl.a Freddie King, Albert King och Eddy Clearwater.

Från tidigt 60-tal hade han egen grupp och spelade då mestadels soulmusik men från 1974 återvände han helt till bluesen och spelade nu andregitarrist med Jimmy Dawkins och även med Otis Rush  på en Japan-turné 1975.

Hans första egna album kom 1978 på MCM Records och 1979 kom Johnson´s Whacks på Delmark Records.

Han började också med turnéer i Europa och kom ofta till Sverige. Första gången med ett Chicago-bluespaket till Göta Lejon i Stockholm 1978. Sedan var han i Göteborg vid inte mindre än fyra tillfällen. Först 1979 på Kåren där det var flera akter i en Chicago Blues Festival och sedan med eget band åter på Kåren 1981 och 1983 samt på Nefertiti 1984.

Johnson kom att fortsätta sin karriär långt upp i åren. Han var dock med om en bilolycka 1988 och återkom inte på skiva förrän 1993. Bl.a 2009 spelade han på bluesfestivaler i Danmark och England och så sent som i juni 2019 var han vid 90 år fyllda med på den 36;e upplagan av den årliga Chicago Blues Fest där borgmästaren officiellt döpte den 7 juni till Jimmy Johnson Day.

Omslag till album utgivet av italienska Appaloosa 1992

Den amerikanske bluestrummisen och sångaren Sam Lay var född 20 mars 1935 i Birmingham, Alabama och avled den 29 januari i år i Chicago 86 år gammal.

Sam kom till Chicago och började sin karriär 1957 i gruppen Original Thunderbirds. Han blev också trummis i Little Walters band och kom snart att spela med alla de stora namnen på Chess Records. Främst med Howlin Wolf och Muddy Waters men också på skiva med bl.a Willie Dixon, Eddie Taylor, John Lee Hooker, Junior Wells, Bo Diddley, Magic Sam, James Cotton, Jimmy Rogers och Earl Hooker. Han turnerade med många av dessa och kom till Europa vid flera tillfällen. Så även i gruppen Chess Record All-Stars. och han var då även ofta sångare.

Album på Blue Thumb Records från 1969. Producerat av Nick Gravenites

Han kom 1965 med i Paul Butterfield Blues Band och är med på deras klassiska debutalbum samt var med och backade Bob Dylan på Newport Folk Festival 1965. Han spelar också på Dylans inspelning av låten Highway 61 Revisited.

Omslag på en CD utgiven 2002

Karriären blev lång och han valdes i slutet av 80-talet in i Blues Hall Of Fame i Memphis och 2015 i Rock and Roll Hall of Fame som medlem i Paul Butterfield Blues Band. Han finns med i flera av de tv-filmer Martin Scorsese producerade 2003 under namnet The History of the Blues och 2014 gjordes en dokumentärfilm om hans liv – Sam Lay In Bluesland. Han spelade så sent som 2018 på Chicago Blues Fest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *