Soulsångaren Syl Johnson död idag – Söndag 6 februari 2022

Den amerikanske soul- och bluessångaren, gitarristen, låtskrivaren och producenten Sylvester “Syl” Johnson var född den 1 juli 1936 och avled idag söndag 6 februari. Han föddes som Sylvester Thompson i Holly Springs, Mississippi, men bytte efternamn i samband med att hela hans familj flyttade till Chicago 1950. Hans äldre broder Jimmy Johnson (född 1928), som avled i förra veckan (31 januari), blev en känd bluesartist.

Syl Johnson kom i Chicago att sjunga och spela med sin granne Magic Sam och senare i slutet av 50-talet även andra bluesartister som Muddy Waters, Junior Wells och Howlin’ Wolf . Första skivinspelningen var med Billy Boy Arnold 1956 och sedan spelade han in med bl.a Jimmy Reed 1959. Han gjorde samma år solodebut med låten Teardrops på Federal Records, där han backades av Freddie King på gitarr.

Under 1960-talet etablerade han sig som sångare och skivproducent på Chicago-skivbolaget Twilight med mindre hits På R&B-listan som Come On Sock It To Me, Different Strokes (båda 1967) och klassikern Is It Because I´m Black (1969). Just Different Strokes kom att bli en senare ofta samplad låt inom hiphop-musiken.

Debutalbumet på Twilight 1968

Men det var när Syl 1971 träffade skivproducenten Willie Mitchell och kom till skivbolaget Hi Records i Memphis som hans stora genombrott kom. På sina första tre album där fick han en rad hitsinglar som We Did It, Back for a Taste Of Your Love och Take Me To The River. Den senare var en cover av Al Greens låt från året innan och nådde 1975 en 7;e plats på R&B-listan och blev hans största hit på Hot 100 med plats 48.

Efter åren på Hi gav han två själv-producerade album på sitt egna bolag Shama. Dessa kom 1980 och 1985 varefter han mer eller mindre slutade som artist. Det blev dock en comeback när han 1994. backad av gamla Hi-musiker, kom ut med albumet Back In The Game där han på sång introducerade yngsta dottern Syleena Johnson (född 1976). Hon har varit mycket framgångsrik och är Grammy-vinnare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *