Carole King 80 år idag – Onsdag 9 februari 2022

Carole King föddes som Carole Klein den 9 februari 1942 i Brooklyn, New York. Tidigt inne på musik lärde hon sig spela piano och bildade i high school en vokalgrupp, men fick redan 1958 ett solokontrakt med ABC -Paramount som resulterade i två singlar.

När hon gick på Queens College från hösten 1958 träffade hon bl.a Paul Simon och Neil Sedaka och kom snart in på att skriva låtar. Hon hade nu ändrat sitt efternamn. Hon mötte på college också Gerry Goffin (född 1939) som var låtskrivare även han och de gifte sig 1960. Paret kom att skriva otaliga popklassiker under 60-tales första hälft. Carole skrev musiken och Gerry texterna.

Den första stora hiten för dem var Will You Love Me Tomorrow för The Shirelles 1961. Följd av klassiker som Take Good Care Of My Baby (Bobby Vee), The Loco-motion (Little Eva), One Fine Day (The Chiffons), Up On The Roof och Some Kind Of Wonderful (The Drifters) och Chains (The Cookies).

SamlingsCd utgiven1991

Carole fick 1962 in en Top 30-hit med It Might As Well Rain Until September på den av hennes förlag Aldon Musics nystartade etikett Dimension Records. Den följdes av en mindre hit på Hot 100 med He´s A Bad Boy men hon satsade istället allt på att skriva låtar och paret fick också två döttrar. Carole skulle inte återkomma på singellistan förrän 1971.

Goffin-Kings kanske främsta låt skrevs 1967, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman vilken blev en hit för Aretha Franklin. Året efter separerade de och 1969 flyttade Carole till Los Angeles. Hon bildade folkrockgruppen The City med gitarristen Danny Kortchmar och basisten Charles Larkey. De kom dock bara ut med ett enda album för Ode Records 1969.

The City

Från 1970 kom Carole igång med solokarriären. Hon turnerade med James Taylor som under 1971 fick en stor hit med hennes låt You´´ve Got A Friend Hon fortsatte på Lou Adlers skivbolag Ode och kom 1970 med albumet Writer : Carole King.

Detta följdes av Tapestry i februari 1971. Ett album som nyskapande i en då ovanlig pianobaserad singer-songwriter-stil med personliga texter. den Det blev en stor framgångför Carole och låg hela 305 veckor på amerikanska albumlistan varav femton på förstaplats. Den sålde bara i USA 14 miljoner exemplar och jag har nyligen ett en siffra på 25 miljoner världen över. Fyra av låtarna blev singelhits där dubbelsidiga It´s Too Late och I Feel The Earth Move var listetta under fem veckor. Nu hade Carole även börjat skriva merparten av texterna, där dock två var gjorda av Toni Stern ( It´s Too Late och Where You Lead). Samt tre äldre låtar med Goffins texter som hon nu gjorde i nyversioner. Sammantaget ett enormt helgjutet album. Tapestry vann fyra Grammys, bl.a Bästa album och Song of the year för You´ve Got A Friend.

Carole fortsatte ge ut fina album för Ode under 70-talet och fick in hitsinglar som Sweet Seasons (1972), Jazzman (1974) och Nightingale (1975). Hon gick 1977 över till Capitol Records där det kom fyra fina album fram till 1979. Hennes sista hitsingel var titellåten från albumet One To One 1982 och nu var hon för ett enda album på Atlantic Records.

På det albumet gjorde hon också sin hittills enda Skandinavien-turné. Jag såg henne på Konserthuset i Stockholm den 28 mars 1982. Hon satt vid sitt piano och sjöng med ett bra band bakom sig. I bandet bl.a hennes andre make Charles Larkey. Magiskt. Hon har vid några tillfällen turnerat i Europa sedan dess. Senast var hon i London och spelade i Hyde Park inför en storpublik på 60 000 personer. Då framförde hon hela Tapestry-albumet.

Carole King valdes in i Songwriters Hall of Fame 1987. Tillsammans med Gerry Goffin kom hon in i Rock & Roll Hall Of Fame 1990 och 2021 blev hon invald där även som soloartist. Det fina Kennedy Center Honors fick hon 2015 och på en gala framfördes låtar till hennes ära och det här klippet när Aretha Franklin får feeling är en klassiker. Ger mig tårar och rysningar varje gång jag ser det. Caroles reaktion när Aretha släpper loss allt hon har är obetalbar.

Albumet Pearls Songs of Goffin And King kom 1980

Här ett längre klipp från Kennedy Center Honors 2015

Musikalen Beautiful ; The Carole King Musical har gått världen över sedan premiären 2014 på Broadway.

Det finns en statistik över att Carole King har skrivit, ensam eller med andra, 118 hits på Billboards Hot 100 och 61 listplacerade hits i Storbritannien.

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *