R&B-sångerskan Betty Davis död idag – Torsdag 9 februari 2022

R&B- och funksoulsångerskan, låtskrivaren och arrangören Betty Davis rapporteras avliden i en ålder av 76 år. Hon föddes den 26 juli 1945 som Betty Mabry i North Carolina men flyttade i tonåren till New York. Hon arbetade som modell men skrev också redan i unga tonåren musik. Hennes första framgång var när hon 1967 skrev hitlåten Uptown (To Harlem) för the Chambers Brothers.

Hon spelade också in musik själv tillsammans med dåvarande pojkvännen, den sydafrikanske musikern Hugh Masekela. Efter det förhållande kom hon att träffa Miles Davis med vilken hon 1968 ingick giftermål och hon bytte efternamn. Deras relation höll dock bara i ett år men Betty hade helt klart en musikalisk påverkan t.o.m på denne jazzmästaren. Hon lär ha introducerat Miles till rockmusiken bl.a eftersom hon var god vän till Jimi Hendrix. Vi kan se Betty på omslaget till Miles album Filles de Kilimanjaro från 1968 och hon influerade honom för de banbrytande albumen In A Silent Way (1969) och Bitches Brew (1970).

Året efter skilsmässan från Miles Davis bodde hon en period i London men kom tillbaka till USA 1972 och fick nu göra egna album med musiker från västkusten. Hon skrev alla låtar och var även arrangör på de tre idag kultförklarade albumen Betty Davis (1973), They Say I´m Different (1974) och Nasty Gal (1975). Inget av albumen sålde särskilt mycket, men hon fick två mindre hits på Billboards R&B-lista med If I’m In Luck I Might Get Picked Up och Shut Off The Lights. Sedan 1979 var hon bosatt i Pittsburgh, Pennsylvania och höll sig helt borta från musikbranschen.

Dokumentären Betty; They Say I´m Different från 2017 kan jag rekommendera. Betty är intervjuad men syns dock aldrig i bild. Regi av Phil Cox.

Sveriges Radios program Stil gjorde ett program on henne i juni 2018 där de bl.a pratade med dokumentär-regissören Phil Cox.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1094298

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *