Sheryl Crow 60 år idag – Fredag 11 februari 2022

Den amerikanska sångerskan, gitarristen och låtskrivaren Sheryl Crow föddes den 11 februari 1962 och växte upp i mellanvästern i den lilla staden Kennett i Missouri. Hon flyttade till Los Angeles 1987 och började sin karriär som studiossångerska på skivor med bl.a Don Henley, Eric Clapton och George Harrison. Hon fick också vara körsångerska och keyboardist med Michael Jackson under dennes Bad-turné 1988-89, innan hon fick eget skivkontrakt med A&M där debutalbumet Tuesday Night Music Club, utgivet hösten 1993 men en succé först under våren 1994, med hitsinglarna All I Wanna Do och Strong Enough. Albumet sålde 7 miljoner bara i USA. och hon vann en Grammy som Best New Artist.

Sheryl har gett ut ytterligare dryga tio studioalbum och en siffra på 50 miljoner sålda album världen över har jag sett. Det självbetitlade andra albumet gav henne en Grammy som bästa rockalbum. Sheryl har varit Grammy-nominerad 32 gånger och vunnit 8 Grammys.

Bland övriga hitsinglar kan nämnas If It Makes You Happy (1996), Tomorrow Never Dies, temasång till James Bond-filmen (1997), Favorite Mistake (1998), Picture (2002, duett med Kid Rock), Soak Up The Sun (2002). och Always On Your Side (duett med Sting (2006).

Sheryl är en erkänt bra och etablerad liveartist. Första gången hon kom till Sverige med egen show och band fick de vara förband till Joe Cocker i november 1994 i Globen och Scandinavium. Det är hennes enda besök i Göteborg medan hon däremot kom flitigt till andra orter under 90-talet: Hon var på Cirkus i Stockholm 1995, hon kom till Hultsfredsfestivalen 1997, var på Cirkus igen 1999 då hon även kom till Olympen i Lund. Men sedan var det inget Sverigebesök förrän hon kom till Friends Arena i juni 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *