Mark Lanegan död – Tisdag 22 februari 2022

Den amerikanske rocksångaren och låtskrivaren Mark Lanegan avliden 57 år gammal idag i sitt hem sedan 2020 i Killarney på Irland. Han föddes 25 november 1964 i Ellensburg, Washington.

Mark kom fram med rockgruppen Screaming Trees som bildades i Ellensburg 1986 och existerade till 2000. Men Lanegan hade redan från 1990 gett ut egna album. Han var verksam kring Seattle och kom in i grungemusiken. På det första av soloalbumen The Winding Sheet fanns Kurt Cobain och Krist Novoselic från Nirvana med.

Mark var också med på många andra skivor, bl.a på flera med Queens of the Stone Age och han gav ut tre fina duettalbum med den förra Belle and Sebastian-sångerskan Isobel Campbell åren 2005-2010.

Marks sista album Straight Songs Of Sorrow kom ut 2020. Han skrev också på senare år några ganska omtalade memoarböcker där den senaste Devil In A Coma kom ut så sent som i december 2021. I den skriver han om att han var svårt sjuk i Covid-19 från mars 2021 och att han som titeln anger även var i allvarligt comaläge. Mojo och Uncut recenserade boken i sina februari-nummer i år.

Mark Lanegan Band kom till Göteborg flera gånger och jag var särskilt imponerad av honom nu senast på Pustervik 2017. Den enormt djupa rösten var så stark. Bra egna låtar också. Här ett fint liveklipp om hur det ungefär kunde låta den gången.

Jag fick uppleva Mark Lanegan band tre gånger i Göteborg. På Way Out West 2012 och på Pusterviks stora scen februari 2015 och november 2017. Här är mitt blogginlägg från den senare konserten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *