Amadou & Mariam och Blind Boys of Alabama kom till Stora Teatern – Söndag 20 mars 2022

Amadou & Mariam och Blind Boys of Alabama på samma scen i Göteborg precis som på Way Out West 2019. Missade dem den gången men har ju sett akterna var för sig ett antal gånger. Det blev ett speciellt möte mellan amerikansk gospel och det västafrikanska world- och funkbluessoundet.

Det började med de tre sångarna i BBoA med 90-årige Jimmy Carter i spetsen. På bild ovan med ledsagare bredvid Carter som står närmast skicklige gitarristen Joey Williams. De gjorde tre nummer på femton minuter; People Get Ready, Spirit in the Sky och I Shall Not Be Moved varefter de leddes ut och in kom Amadou & Mariam. Kvar var Williams och det var samma basist och trummis till bägge akterna.

Det blev nu 45 minuter med dem och det blev allt bättre efterhand. Lite mycket tackande efter varje låt dock under stor del. Amadou Bagayoko (född 1954) har ett speciellt sound i sin gitarr och sjunger även bra men det som berör extra är den mäktiga rösten från Mariam Doumbia (född 1958). Paret träffades kring 1974 och har framträtt ihop sedan dess.

Dags igen för de tre Blind Boys och nu visade Carter upp sin styrka. Han gjorde Tom Waits-låten Way Down in The Hole starkt och därefter kom gruppens långa fina Amazing Grace gjord till melodin av The House Of The Rising Sun.

Det blev till dryga 90 minuter där alla på scen var inne på två nummer Bamako To Birmingham och Two Cultures One Beat (vilka de även spelat in på skiva ihop) samt extranumren I Can See och Wily Kataso. Det blev en väldig feststämning i lokalen mot slutet. Vi var nog kanhända dryga 500 personer inne på Stora Teatern denna söndagskväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *