Emmylou Harris 75 år idag – Lördag 2 april 2022

Emmylou Harris föddes den 2 april 1947 i Birmingham, Alabama. Hon växte upp i North Carolina och Virignia och flyttade vid slutet av 60-talet till Clarksville, Maryland , en ort belägen mellan storstäderna Baltimore och Washington D.C. Det var när hon träffade Gram Parsons i början av 70-talet hennes karriär kom igång. Efter Grams död övertog hon delar av hans musiker och framme vid 1975 kom hennes fantastiska album Elite Hotel.

Därefter har Emmylou haft en sagolikt bra skivutgivning och har varit flitig turnerande artist. En sann ambassadör för den verkligt bra countrymusiken och här i Sverige har vi kunnat höra och se henne live ofta genom åren. De var med stor glädje för mig att hon erhöll Polar Music Prize 2015. Hon är sammantaget en av mina ABSOLUT största favoritartister.

Emmylou spelade i Sverige första gången den 6 april 1977 i Konserthuset i Stockholm. Hon kom tillbaka dit i mars 1978 och hade då dagen innan spelat på Olympen i Lund.

För min del blev det första gången live när hon med sitt fina band inkluderande Albert Lee kom till countryfestivalen i Scandinavium 1980. Hon kom sedan tillbaka till countryfestivalen 1984 som då var uppe på Johanneshov. Glömmer aldrig den show hon gav och när på extranummer Glen Campbell kom in och gjorde duett med henne i All I Have To Do Is Dream. Stod längst fram och var helt knockad av upplevelsen, Hon kom en tredje gång till countryfestivalen med sitt Hot Band och då var det i Lisebergshallen 1987. Jag fick göra en kort intervju för Radio Göteborg när hon sedan kom till Konserthuset i Göteborg 1993.

Det är nio gånger jag sett Emmylou live. Fyra redovisade ovan. Sedan kommer Trädgårn med Spyboy där vi hade Buddy Miller på gitarr (2000), Globen Annexet som del i Landmine-konserten (2002), Konserthuset med sitt band Red Dirt Boys (2011) där jag efteråt fick en liten pratstund med henne och suddig bild tagen.

Därefter har mina konserter med henne varit på Way out West 2015 ihop med Rodney Crowell och senast på Lisebergs stora scen med Pam Rose och Mary Ann Kennedy 2017.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *