Chris Bailey från the Saints död – Lördag 9 april 2022

Chris Bailey, förgrundsfigur i australiska rockbandet The Saints rapporteras avliden lördag 9 april. Han föddes i november 1956 ( vissa källor hävdar att han föddes 1957) i Kenya av irländska föräldrar, men bodde i Belfast till sju års ålder då familjen flyttade till Australien.

The Saints med Chris Bailey längst fram

The Saints bildades 1973 i Inala, Brisbane, Queensland med studentkamraterna Ed Kuepper, Ivor Hay och Kym Bradshaw, De kom att uppmärksammas för den fantastiska punkrock-singellåten (I´m) Stranded, skriven av Kuepper och Bailey. Deras debutalbum med samma namn som singeln gavs ut i februari 1977 och nu hade bandet flyttat till London och fått skivkontrakt med EMI. Till album två Eternally Yours som gavs ut i maj 1978 hade Bradshaw ersatts av Alasdair Ward på bas. Låten This Perfect Day från det albumet hade sommaren 1977 blivit deras faktiskt enda listplacerade singel på Englandslistan. Album tre hette Prehistoric Sounds vilket blev 1978 och precis som den föregående var den på EMIs etikett Harvest.

Chris bildade ett nytt The Saints ihop med trummisen Ivor Hay 1979. Därefter från 80-talet, och nu med nya musiker efter hand, kom några riktigt bra Saints-album på franska etiketten New Rose 1980-1985.

Lon Monkey Puzzle kom på New Rose 1981

Jag såg dem uppe på Kolingsborg i Stockholm i december 1984. Minns det som en upplevelse med en stark sångare och gitarrist i Chris Bailey. De hade även spelat på Mudd Club i Göteborg i oktober 1984 och den konserten spelades in av Sveriges Radio. New Rose gav ut livealbumet Live In A Mud Hut i maj 1985.

LPn What We Did On Our Holidays från 1984 var liveinspelad i Australien

Chris gjorde också fyra soloalbum för New Rose 1983-1992. Sedan kom han åter att använda namnet The Saints då de kom till Kåren 1986. Solo kom han även till Valvet 1991 och Magasinet 1992.

Därefter kom soloalbumet 54 Days At Sea, utgivet 1994 på etiketten Mushroom och detta var inspelat i Malmö där Chris även var bosatt en period. Sedan återbildade Chris än en gång The Saints med albumet Howling 1996 och de kom till Göteborg på Underground det året 1996 och till Sticky Fingers 2005. Han hade de senare decennier inte särskilt stor publik och sista gången jag såg honom var på en mindre scen under Down on the farm-festivalen i Norge 2008. Allra sista spelningen i Göteborg var på klubben Down Under den 23 februari 2019.

På mindre skivbolag finns de följande The Saints-albumen ; Howling (1996), Everybody Knows the Monkey (1998), Spit the Blues Out (2002), Nothing is Straight in My House (2005), Imperious Delirium (2006) och det allra sista blev King of the Sun (2012).

Bailey har också medverkat som sångare på plattor med andra artister, så som i låten Bring It On på Nick Cave and the Bad Seeds album Nocturama 2003, där han sjunger duett med Nick Cave. Han turnerade med det bandet i USA och de uppträdde även i Late show with David Letterman.

Chris var sedan början av 2000-talet bosatt i Haarlem utanför Amsterdam.

Samlings-Cd utgiven av Raven i Australien år 2000

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *