Loretta Lynn 90 år idag – Torsdag 14 april 2022

Loretta Lynn föddes 14 april 1932 som Loretta Webb i Butcher Hollow, Kentucky. Hon har en av de längsta karriärerna inom countrymusiken. Första albumet kom redan 1963 och med det starka albumet på bild ovan , Van Lear Rose från 2004 fick hon en ny bred publik. Producent och gitarrist på den var Jack White. Även Full Circle från 2016 är en stark platta. Producerad av John Carter Cash .

Loretta Lynn har haft fler hits än de flesta inom countryn. Hela 24 singlar har varit listettor och 11 album har nått förstaplats på Billboards countrylista,

Bland hits kan nämnas You Ain’t Woman Enough (To Take My Man), Don’t Come Home A-Drinkin’ (With Lovin’ on Your Mind), Blue Kentucky Girl, One’s On the Way, You´re Looking At Country, Rated X, The Pill, Fist City och Coal Miner’s Daughter. Den senare låten aktualiserades i långfilmen från 1980 som baserades på hennes liv. Många av hennes hits var ofta för sin tid textmässigt vågade. Väldigt lyckade är också hennes alla duettalbum ihop med Conway Twitty.

Hon har varit nominerad till Grammy 18 gånger och och vunnit tre. Hon turnerade långt upp i åren men efter en stroke 2017 och att hon skadade höften 2018 är hon inte aktiv.

Ett album inspelat 2018 gavs dock ut i mars 2021. På Still Woman Enough gör hon bl.a duetter med Margo Price, Tanya Tucker, Carrie Underwood och Reba Mc Entire. Detta lär vara hennes 46;e album. Producent var dottern Patsy Lynn Russell ihop med John Carter Cash. Samma titel som senaste albumet hade också Lorettas självbiografi från 2002. Här en intervju från när boken kom ut.

Loretta har varit i Sverige vid två tillfällen bara. Först i maj 1970 då hon kom till Kongresshallen i Stockholm och dagen efter till Lisebergs Konserthall. Sedan kom hon till countryfestivalen i Scandinavium 1977. Vid det senare tillfället fick jag se henne göra en proffsig knapp timme.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *