Judy Henske och Naomi Judd avlidna i veckan – Söndag 1 maj 2022

Den amerikanska folksångerskan Judy Henske var född 20 december 1936 i Chippewa Falls, Wisconsin. Hon avled den 27 april i en ålder av 85 år. Judy var med under det tidiga 1960-talets folkmusikvåg i New York. Hon gav ut två album på Elektra under 1963 och 1964 som båda blivit kultklassiker idag och det senare albumets titellåt High Flying Bird är hennes mest kända inspelning,

Skivproducenten Jack Nitzsche gav henne smeknamnet “The Queen of the Beatniks”. Bland de mer uppmärksammade albumen finns Farewell Aldebaran från 1969 som hon spelade in med sin man Jerry Yester och som gavs ut på Frank Zappas skivbolag Straight Records. Det har beskrivits som ” An eclectic fusion of folk music, psychedelia, and arty pop”.

Countrysångerskan Naomi Judd avled den 30 april 76 år gammal. Hon var född 11 januari 1946 i Ashland, Kentucky. Hon flyttade till Hollywood 1968 och var nu även skådespelerska. När hon flyttade till Nashville 1979 blev det countrymusik och 1983 bidade hon duon The Judds ihop med dottern Wynonna Judd (född 1964).

De fick en rad storsäljande album och när de tvingades sluta p.g a Naomis hälsoproblem 1991 hade duon sålt ca 20 miljoner skivor med bl.a 14 listettor. Wynonna har därefter haft en fin solokarriär. Naomis andra dotter Ashley Judd (född 1968) är en firad skådespelerska och numer även politiker.

Idag 1 maj , dagen efter Naomis död, var det Country Music Hall of Fame-gala i Nashville. Där invaldes The Judds tillsammans med Ray Charles, steel-gitarristen Pete Drake och trummisen Eddie Bayers.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *