David Byrne 70 år idag – Lördag 14 mars 2022

David Byrne föddes 14 maj 1952 i Dumbarton, Skottland men familjen flyttade till Hamilton, Kanada när David var två år för att sex-sju år senare flytta till Maryland, USA. David är en verkligt mångsidig artist; Låtskrivare, sångare, gitarrist, skivproducent, skådespelare, författare, fotograf och filmmakare.

David var frontfigur och huvudsaklige låtskrivare i Talking Heads som bildades 1975 i New York och blev mycket framgångsrika redan med första albumet 1977. De fick otaliga hits och kom med åtta studioalbum t.o.m. Blind 1988 varefter David gick vidare med sina många egna projekt,

Talking Heads fjärde album från 1980

David startade 1988 skivbolaget Luaka Bop där han lanserat bl.a brasilianska artister. Bland många övriga skivsamarbeten kan nämnas de med Brian Eno (1981 och 2008), Caetano Velso (livealbum 2012) och ett album ihop med St.Vincent (2012)

I oktober 2019 öppnade han sin show American Utopia i Hudson Theatre på Broadway. En succéföreställning.

American Utopia kom 2020 som konsertfilm i regi av Spike Lee. Den gick upp på svenska biofrafer nu i maj och jag såg den härmomdagen på Bio Roy i Göteborg. Imponerande vitalt framfört med ett stjärngäng med sig på scen, Snyggt filmat. Men det var inte som när Bruce Springsteen hade sin Broadway-konsert. Här var det helt mer en konsert rakt genom med några enstaka – alldeles för få för min del – pratinslag från David. Men så bra han sjunger fortfarande och vilken låtskatt han skapat under de här åren!!

Här är alla låtar som framförs i filmen som är på 105 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *