Ronnie Hawkins död – Söndag 29 maj 2022

Rocklegenden Ronald “Ronnie” Hawkins avliden efter en längre tids sjukdom den 29 maj i en ålder av 87 år. Han föddes den 10 januari 1935 i Huntsville, Arkansas. Från nio års ålder bodde han i närliggande staden Fayetteville. Han var kusin till gitarristen Dale Hawkins (1936-2010) och var en tidig rockabilly- och rocksångare i sydstaterna där han bildade kompgruppen The Hawks redan 1952.

Men det var när han han flyttade till Ontario-området i Kanada 1958 han fick verklig fart på sin karriär. Han fick 1959 in två hitsinglar på Billboards Hot 100 med låtarna Forty Days och Mary Lou. Andra låtar han förknippas med är Ruby Baby och Southern Love (båda 1960) och Bo Diddley-covers som Bo Diddley och Who Do You Love (båda 1963). Nedan debutalbumet utgivet på Roulette Records i augusti 1959.

Ronnie var känd för sin starka scenpersonlighet och gick under smeknamn som Mr. Dynamo och Rompin´ Ronnie men främst kallades han The Hawk.

Ronnies andra LP kom ut i januari 1960
Ett album med Hank Williams-covers i rockstil från 1960

Han hade ett antal kompmusiker som kom och gick i The Hawks men mest profilerat är de musiker han hade med sig åren 1961-1963 och som som senare blev kända som The Band; kanadensarna Robbie Robertson, Rick Danko, Richard Manuel och Garth Hudson plus trummisen Levon Helm som hade följt med Ronnie från Arkansas till Kanada redan 1958.

The Band tackade sin gamle bandledare när de tog med honom i sin avskedsshow The Last Waltz i november 1976. Ronnie gör där sitt paradnummer Who Do You Love. Magiskt bra.

I december 1976 spelade han i Toronto med Bob Dylan i Rolling Thunder Revue och vi kan också se honom i en roll i långfilmen Renaldo & Clara.

Albumet The Hawk från 1971

Ronnie turnerade och spelade in skivor långt upp i åren och har ofta synts diverse rockdokumentärer. En frispråkig karaktär som gav bra intervjuer, Hans 60-årsdag 1995 firades med en gala som hölls i Massey Hall, Toronto,. Här medverkade även Jerry Lee Lewis, Carl Perkins och Jeff Healey. Den finns utgiven på DVD under namnet Let It Rock

Ronnie Hawkins blev Kanada trogen sedan 50-talets slut och valdes in i Canadian Music Industry Hall of Fame 2004 och 2013 fick han utmärkelsen Honourary Officer of the Order of Canada. 1989 kom han ut med självbiografin Last of the Good Ol’ Boys.

Levon Helm skriver i sin bok This Wheel´s On Fire följande om Ronnie; “The Hawk had been to college and could quote Shakespeare when he was in the mood. He was also the most vulgar and outrageous rockabilly character I’ve ever met in my life. He’d say and do anything to shock you.”

Robbie Robertson skriver följande om Ronnie efter att fått veta om dennes bortgång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *