Judy Garland föddes för 100 år sedan idag – Fredag 10 juni 2022

Judy Garland föddes som Frances Ethel Gumm i Grand Rapids, Minnesota den 10 juni 1922 och avled den 22 juni 1969 i Chelsea.London av en oavsiktlig överdos av sömnpiller. Med familjen kom hon till Kalfornien 1927 och blev barnstjärna med roller i MGMs filmmusicaler redan från 1935 och fram till 1954. Den mest kända filmen är The Wizard Of Oz från 1939 där hon bl.a sjunger klassikern Over The Rainbow.

Bland övriga sånger hon förknippas med finns Trolley Song, Me and My Gal, You Made Me Love You, Rock-a-bye Your Baby With A Dixie Melody, The Man That Got Away och Zing! Went the Strings Of My Heart. Många av dem gör hon på liveskivan nedan från Carnegie Hall 1961.

Den inspirerade Rufus Wainwright till att 2006 med stor orkester göra ett tributalbum med samma låtar.

Nedan en liveskiva från 1965 tillsammans med dottern Liza Minnelli (född 1946).

Judy framträdde ofta i England mot slutet av sitt liv. Hon kom slutligen även till i Sverige för en turné. Hon hade en show i Konserthuset i Stockholm den 20 mars 1969 och efter att ha ställt in Göteborgsspelningen däremellan uppträdde hon på Kronprinsen i Malmö den 23 mars 1969. Två dagar senare var hon i Falkonercentret i Köpenhamn och detta blev hennes livs sista framträdande.

Hennes liv har fortsätta fascinera, Senast via filmen Judy från 2019 där Renée Zellwegger vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll.

Idag den 10 juni uppträder Isabella Lundgren med band i Konserthuset, Stockholm tillsammans med Kungliga Filharmonikerna i en föreställning med musik och berättelser ur Judy Garlands liv. Här i klippet nedan berättar Isabella om sitt förhållande till Judy.

Här får vi en kavalkad av några av hennes största stunder.

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *