Roger McGuinn 80 år idag – Onsdag 13 juli 2022

Roger McGuinn föddes den 13 juli 1942 i Chicago. Han började sin karriär som ren folkmusiker kring 1960 men det var när han flyttade till Los Angeles och bildade The Byrds 1964 han fick sitt stora genombrott. Han var gruppens sologitarrist, huvudsaklige sångare och skrev ett flertal av deras låtar. Med sin 12-strängade gitarr av märket Rickenbacker kom han att vara en viktig del i The Byrds musikaliska stil.

The Byrds; Hillman, Crosby, Clarke, McGuinn och Clark

Fram till 1967 gick han under namnet Jim McGuinn men ändrade förnamn. The Byrds splittrades 1973 och samma år kom Rogers första soloalbum. Här ser vi hans fem första album.

Roger ingick i Bob Dylans Rolling Thunder Revue 1975-76. Han bildade därefter McGuinn, Clark and Hillman ihop med tidigare Byrds-medlemmarna Gene Clark och Chris Hillman. Det blev två album 1979 och de kom till Stockholms Konserthus i februari 1980.

Det första av två LP för Capitol med trion

Han är aktiv ännu och kom för två år sedan med ett julalbum och 2018 kom senaste vanliga albumet Sweet Memories där halva materialet är gamla Byrds-hits.

Jag såg honom live i en solokonsert på Soap Creek Saloon i Austin 1985. Då gick jag fram och tackade honom för konserten som var oerhört trollbindande. Sedan en andra gång när han fick vara förband till Bob Dylan i Scandinavium i september 1987. Då gjorde han först tre låtar solo och kompades sedan på ytterligare låtar av Tom Petty & The Heartbreakers. Sedan var han med på gitarr på de två sista numren i Bob Dylans konsert. De kom även till Johanneshov i Stockholm dagen efter.

Tom Petty & Roger

Roger fick in en fullträff med sitt album Back From Rio. Utgivet 1991 på Arista. Han kom det året också att medverka på turné med ZZ Top. De spelade två kvällar på Söderstadion i Stockholm i juni 1991.

The Byrds var i Sverige en enda gång, men då bara live i en radiostudio i Stockholm 28 februari 1967. Blev sex låtar på en lite under 30 minuters sändning i P3. Finns utgiven som bootleg. De gjorde då även en tv-inspelning och den 5 mars 1967 medverkade de i Drop In med tre låtar; So You Want To Be A Rock´n Roll Star, Mr.Tambourine Man och Eight Miles High. Här var de dock inte live utan “lip-synched”.

Här är Roger i en av The Byrds främsta låtar So You Want To Be A Rock´n Roll Star. Skriven av McGuinn ihop med Chris Hillman. Samt i ett andra klipp i en demonstration av sitt 12-strångspel . Ett tredje klipp är ett nära 12 minuter långt klipp där han först gör Eight Miles High och efter drygt fyra minuter intervjuas. De sista tre minuterna är om hur han träfffade Tom Petty.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *