Joe Boyd 80 år idag – Fredag 5 augusti 2022

Den amerikanske skivbolagsmannen och producenten Joe Boyd föddes den 5 augusti 1942 i Boston men växte upp i Princeton, New Jersey. Han började i musikbranschen tidigt 60-tal hos promotorn George Wein och kom att arbeta som manager för dennes Europaturnéer med bl.a Muddy Waters, Coleman Hawkins, Stan Getz och Sister Rosetta Tharpe.

Boyd var sedan anställd av Jac Holzmans Elektra Records när han 1964 kom till London för att där representera detta bolag. Han arbetade främst med The Incredible String Band men kom också att 1966, ihop med John “Hoppy” Hopkins, öppna UFO Club vid Tottenham Court Road. Där spelade bl.a Pink Floyd och Boyd producerade deras första singel Arnold Layne och även gruppen Soft Machine.

När Joe sedan startade egna produktionsbolaget Witchseason var han producent för bl.a Nick Drake, John Martyn och Fairport Convention samt Sandy Dennys solokarriär. Om allt detta kan man läsa i hans självbiografi från 2006, White Bicycles – Making Music in the 1960s. Titeln kommer från kultsingeln My White Bicycle vilken Joe producerade för gruppen Tomorrow 1967.

Boyd återvände till USA sent 1970 som musikproducent för Warner Brothers med inriktning på deras filmer. Han arbetade här främst filmmusik och låg bakom soundtracket till Stanley Kubricks Clockwork Orange och till Deliverance (Den sista färden) där låten Dueling Banjos blev en världshit 1973.

1980 startade Boyd Hannibal Records vilket han drev i 20 år. Här kom mängder av kvalitetsskivor med bl.a Richard Thompson och många folk-och världsmusikalbum.

En av de bästa musikböcker jag läst

Här läser Joe ur ett kapitel ur sin bok

Här får vi ta del av Joe Boyds musikaliska bredd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *