Motown-legenden Lamont Dozier död – Tisdag 9 augusti 2022

Den amerikanske låtskrivaren, sångaren och skivproducenten Lamont Dozier avled idag 9 augusti. Han föddes den 16 juni 1941 i Detroit där han kom att bli en viktig del i det lokala skivbolaget Tamla Motowns framgångar. Ihop med bröderna Brian och Eddie Holland ingick Lamont i låtskrivarteamet Holland-Dozier-Holland som kom igång 1962.

H-D-H skrev en otrolig mängd hits för Berry Gordys bolag Motown under 1960-talet. För akter som The Supremes, The Four Tops, the Temptations, Martha & the Vandellas, The Isley Broithers, Marvin Gaye och Mary Wells.

Trion lämnade Motown för att 1968 starta Invictus och Hot Wax Records och fick även där en hel del framgångar på främst R&B-listorna. Med artister som Freda Payne, Chairmen of the Board och Honey Cone,

Från 1973 satsade Lamont helt på en solokarriär som sångare och låtskrivare och fick hyfsade framgångar med sina album för ABC. Han skrev bl.a låten Going Back To My Roots för ett album 1977, en låt som senare spelades in av bl.a Odyssey och Linda Clifford. Han skrev 1985 hitsingeln Invisible för Alison Moyet och 1988 tillsammans med Phil Collins låten Two Hearts för filmen Buster, Låten med sång av Collins blev listetta i USA ,vann en Grammy och Golden GloBe Award och var Oscarsnominerad.

Lamont Dozier valdes in i Songwriters Hall of Fame 1988 och i Rock & Roll Hall of Fame 1990 (ihop med Brian och Eddie Holland).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *