Olivia Newton-John död -Måndag 8 augusti 2022

Olivia Newton-John avliden måndag 8 augusti i Kalifornien vid 73 års ålder. Hon föddes den 26 september 1948 i Cambridge, England. Vid fem års ålder flyttade hon med föräldrarna till Melbourne, Australien. Efter att som 16-åring vunnit en talangtävling var hon tillbaka i England och singeldebuten kom 1966.

Hennes internationella skivkarriär kom igång på allvar med låtarna If Not for You och Banks Of the Ohio (1971), båda Top 10-placerade i England och även hits i USA. Hon representerade England i Eurovision Song Contest 1974 med Long Live Love.

Därefter blev Olivia en verklig superstjärna mycket tack vare filmrollerna i Grease och Xanadu. Bland hennes stora hits finns Let Me Be There (1973), If You Love Me (Let Me Know) och I Honestly Love You (båda 1974), Have You Never Been Mellow (1975) You´re The One That I Want, Summer Nights och Hopelessly Devoted to You (från Grease 1978 och de båda första i duett med John Travolta), A Little More Love (1978), Magic och Xanadu (båda 1979), Physical (1981), Heart Attack (1982) och Twist Of Fate (1983).

Olivia beräknas ha sålt mer än 100 miljoner skivor i eget namn och låg länge på Top 30 genom tiderna av artister på Billboards singellista i USA. Vad gäller 1970-talet kom hon på 10;e plats.

Olivia var mycket populär även i Sverige men kom bara att göra en enda konsert i landet. På Konserthuset i Stockholm i november 1978.

Hon adlades i England 2019 och då var det främst för sitt arbete med välgörenhet och kamp för cancerforskning och hade då under många år samlat in pengar till sin välgörenhetsinrättning The Olivia Newton-John Cancer Centre i Melbourne, Australien. Hon hade själv drabbats av bröstcancer redan under tidigt 1990-tal.

Så här hyllade CNN Olivia henne idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *