Al Jardine 80 år – Lördag 3 september 2022

Alan Charles Jardine föddes den 3 September 1942 i Lima,Ohio men kom via Rochester till Kalifornien i tonåren. Först till San Francisco och senare till Hawthorne utanför Los Angeles. Här träffade han bröderna Wilson och deras kusin Mike Love och blev sångare och musiker i the Beach Boys.

Al Jardine längst fram t.h

Al är främst sångare och kompgitarrist men spelade ståbas redan på Beach Boys första singel Surfin´ 1961. Han var ur bandet en kort period men åter med från 1963. Han medverkar på de flesta av deras många hits och sjunger även lead på Help Me, Rhonda (1965), Then I Kissed Her (1965), Cotton Fields (1970) och Come Go with Me (1978). Hans egna komposition Lady Lynda var en top 10-hit i England 1979 för the Beach Boys. Från tidigare år står han bl.a som medkompositör till låten Friends (1968) och ensam kompositör till den mindre USA-hiten California Saga (On My Way To Sunny California) (1973).

Efter Carl Wilsons död 1998 slutade Jardine turnera med the Beach Boys och åkte istället runt som soloartist. Men han var tillbaka lagom till gruppens 50-årssjubileum 2012. Jag såg dem det året i Trädgårdsföreningen i Göteborg och fick också göra en intervju för radio med Al. Trevligt minne men trist nog har inspelningen försvunnit i datakrångel.

Men sedan 2013 har Al lämnat the Beach Boys helt och istället turnerat med Brian Wilson. Han reser också runt i USA emellanåt med eget band där bl.a sonen Matt Jardine ingår och kom också ut med ett soloalbum 2010, Postcard from California. Under 2022 har han också ingått i turnépaketet Family & Friends där bl. a trion Wilson Phillips ingår.

Al Jardine valdes 1988 in i Rock and Roll Hall of Fame som medlem i The Beach Boys. 2019 blev han invald i Rochester Music Hall of Fame.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *