Don Was 70 år idag – Tisdag 13 september 2022

Den amerikanske musikern, skivproducenten och skivbolagsmannen Don Was föddes som Don Fagenson den 13 september 1952 i Detroit.

Tillsammans med David Was (egentligen David Weiss) bildade han 1980 funk-rockgruppen Was (Not Was). Han var bandets basist och, tillsammans med David Was, låtskrivare. De gav mellan 1981-1990 ut fyra album och fick 1988-89 tre Hot 100-hits med låtarna Spy In The House Of Love, Anything Can Happen och Walk The Dinosaur. Gruppen gjorde två besök i Europa och kom till Melody i Stockholm i februari 1988 och var sedan förband till Dire Straits på en utomhuskonsert på Stockholm Stadion 1 augusti 1992. Don och David kompletterades hela tiden i gruppen med de två vokalisterna Sweet Pea Atkinson och Sir Harry Bowens.

Som producent uppmärksammades Don Was på allvar efter Bonnie Raitts Nick of Time, vilket vann en Grammy Award för årets album 1989. Senare har han arbetat med många högprofilerade artister. En rad album för The Rolling Stones, men även med bl.a Bob Dylan, Willie Nelson, Waylon Jennings, Iggy Pop, The B-52s, Jackson Browne, Kris Kristofferson, Roy Orbison, Michelle Shocked, Bette Midler, Carly Simon och John Mayer.

Sedan 2012 är han huvudpresident för jazzskivbolaget Blue Note Records.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *