Pharoah Sanders död – Lördag 24 september 2022

Den amerikanske jazzsaxofonisten, bandledaren och kompositören Pharoah Sanders avliden i Los Angeles idag vid 81 års ålder. Han föddes i Little Rock, Arkansas den 13 oktober 1940 som Farrell Sanders. Den professionella karriären började han i Oakland, Kalifornien innan han 1961 flyttade till New York City, Här spelade han bl.a med Sun Ra vilken gav honom namnet Pharoah.

Han blev 1965 medlem i John Coltranes kvintett och skapade en egen stil som tenorsaxofonist. Han fortsatte efter Coltranes död 1967 i dennes anda och hans fria stil har kallats spiritual jazz liksom även ethno jazz.

Pharoah gav ut över 30 album i eget namn sedan 1965 och han samarbetade också med andra som t.ex Leon Thomas, Alice Coltrane. McCoy Tyner och Sonny Sharrock. Hans mest kända stycke var den 33 minuter långa låten The Creator Has A Master Plan från albumet Karma från 1969. År 1988 vann han en Grammy för “best jazz instrumental performance in group” för albumet Blues for Coltrane – A Tribute to John Coltrane.

Tyvärr missade jag att se och höra Sanders live. Han kom till Göteborg fyra gånger med egen kvartett. Först till klubben Jazz Artdur 1977 (nuvarande Nefertitis lokaler), på en spelning i Näckrosdammen 1979, till Nefertiti 2013 och senast på Way Out West 2019. Han spelade på Skeppsholmsfestivalen i Stockholm 1980, på Bal Palais i Stockholm 1981 och på Stockholms jazzfestival 2006.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *