Ramsey Lewis död – Tisdag 13 september 2022

Den amerikanske jazzpianisten, keyboardisten och kompositören Ramsey Lewis avliden den 13 september 87 år gammal. Han föddes den 27 maj 1935 i Chicago.

Han bildade 1956 jazzgruppen Ramsey Lewis Trio med trummisen Isaac “Red” Holt och basisten Eldee Young. De gav ut ett dussintals album för skivbolaget Argo.

Debutalbumet från 1956

Deras sista album för Argo var The In Crowd från 1965. Titellåten blev en stor hit för dem med en 5;e plats på Hot 100 och gav dem en Grammy för bästa jazzinspelning det året. Även albumet sålde stort och gav att de fick skivkontrakt med det större Cadet Records, underetiketten för Chess i Chicago.

.

Ramsey Lewis har sedan dess varit ett stort namn även långt utanför jazzkretsarna. Han har spelat in över 80 album, fått sju guldskivor och tre Grammys genom åren. För The In Crowd, albumspåret Hold It Right There 1966 och för sin nyinspelning av Hang On Sloopy 1973. Bland andra hitsinglar finns Wade in the Water och Sun Goddess. Han samarbetade på skiva med många andra som t.ex Billy Taylor och Nancy Wilson.

Album från 1984. Första av tre med henne. De övriga kom 2001 och 2002

Hans ursprungliga trio fanns fram till 1966 då Young och Holt gick vidare och bildade framgångsrika soul- och jazzgruppen Young-Holt Unlimited. De tre återförenades dock för albumet Reunion 1983. Som ersättare hade han Cleveland Eaton på bas och Maurice White på trummor. När White slutade för att starta Earth,Wind & Fire kom Morris Jennings in på trummor. White kom senare att producera Ramseys soul-jazzalbum Sun Goddess 1974


Ramsey var aktiv långt upp i åren och från 1997 fram till 2009 hade han en radioshow Legends of Jazz på Chicago-stationen WNUA. Han var också musiklärare och mecenat för yngre musiker i sin hemstad. Han erhöll 2007 National Endowment of the Arts Jazz Master, den högsta äran för jazzmusiker i USA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *