Robert Gordon död – Tisdag 18 oktober 2022

Rock- och rockabillysångaren Robert Gordon avliden idag 18 oktober i sviter av en leukemisjukdom. Han föddes 29 mars 1947 och blev 75 år, Robert växte upp Bethesda, Maryland – en förort till Washington D.C: – och var tidigt influerad av Elvis Presley men också av artister som Gene Vincent, Sanford Clark, Carl Perkins, Jack Scott, Billy Lee Riley och Eddie Cochran.

Han skivdebuterade som 17-åring 1964 med gruppen the Confidentials. Varefter han flyttade till New York City 1970 där han bl.a drev en klädbutik och han kom med i punkrockgruppen Tuff Darts vilka hade med tre låtar (All for the Love of Rock and Roll, Head over Heels och Slash) på samlingsalbumet Live at CBGB’s från 1976. Robert lämnade dock bandet redan innan deras första egna LP.

Skivproducenten Richard Gottehrer upptäckte Robert och gav honom skivkontrakt med sitt bolag Private Stock Recortds. Han sammanförde honom med gitarrlegenden Link Wray. Det kom två uppmärksammade album i en tuff rockabilly-stil med dem 1977 och 1978. Från det första fick de en mindre hitsingel med Sun Records-sångaren Billy “The Kid” Emerson-låten Red Hot vilken nådde 83;e plats på Hot 100 i oktober 1977.

det andra albumet Fresh Fish Special hade de med Elvis gamla bakgrundsvokalist-grupp The Jordanaires och det innehöll Bruce Springsteen-låten Fire på vilket Springsteen spelade keyboards. i kompbandet som kallades the Wildcats fanns Billy Cross (gitarr), Rob Stoner (bas) och Howie Wyeth (trummor).

Robert fick sedan kontrakt med självaste RCA Victor. Här kom nu tre album ; Rock Billy Boogie (1979), Bad Boy (1980) och Are You Gonna Be The One (1981). Det senare blev hans bästsäljare och rapporteras ha sålt ca 200 000 ex. Gitarrist på de två förstnämnda var nu engelsmannen Chris Spedding. På det sista ersatt av Danny Gatton och Lance Quinn som gitarrister och från detta fick han sin andra singelhit med den av Marshall Crenshaw skrivna Someday, Someway vilken nådde plats 76 på Billboards singellista 1981.

Omslag till Are You Gonna Be The One från 1981

Robert och Link Wray kom till Sverige i januari 1978 och spelade på Malmen i Stockholm. Med sig hade de Jon Paris på bas och Anton Fig på trummor. De kom åter redan i maj samma år och spelade då på Kåren i Stockholm och de var med på Pinkpop-festivalen i Holland iden månaden.. Sedan fick han agera förband till Ian Dury & The Blockheads i Europa i juni 1979. Nu med Chris Spedding på gitarr.

Under tidigt 80-tal turnerade han med Danny Gatton medan han från 90-talets början åter samarbetade med Spedding på turnéer över hela världen. De kom bl.a till Sverige och spelade på lilla klubben Magasinet i Göteborg 1991.

Robert och Chris hade återigen haft ett längre uppehåll när de återförenades 2004 och vi fick albumet The Reunion Tour på CD 2006. År 2007 spelade de bl.a i Danmark. De spelade också in femton Elvis Presley-låtar ihop med the Jordanaires som 30-års jubileum efter Elvis död – och det albumet heter It’s Now Or Never och kom på Rykodisc 2007.

År 2009 and 2010 turnerade Gordon med ett band de kallade The Gang They Couldn’t Hang där Chris Spedding, Slim Jim Phantom och Glen Matlock ingick. Nedan två album från 2014 resp. 2020. Det förra på Lanark Records och med gitarristen Quentin Jones. Det senare på Cleopatra Records vilka också har ett färdiginspelat Gordon- album med titeln Hellafield som lär komma i november.

Här ett fräckt liveklipp från 1980 ihop med Chris Spedding. i en cover av Jack Scotts The Way I Walk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *