Wanda Jackson 85 år idag – Torsdag 20 oktober 2022

Wanda Jackson föddes den 20 oktober 1937 i Maud, Oklahoma. I Oklahoma City sjöng hon flitigt i en egen radioshow innan hon flyttade till Bakersfield, Kalifornien, där hon 1954 fick skivkontrakt med Decca för några singelskivor. Åren 1955-56 fick hon turnera med Elvis Presley och var även dennes flickvän en period. Hon lanserades nu som rockabillysångerska på Capitol Records från 1956. Låten Fujiyama Mama blev uppmärksammad 1957 liksom låtarna Mean Mean Man och Rock Your Baby året därpå. Första hiten kom med Let´s Have A Party vilken nådde plats 37 på Hot 100 hösten 1960.

Wanda blev kvar på Capitol till 1973 och fick genom åren in sammanlagt 30 hitsinglar på Billboards countrylista. Hon kom till Sverige första gången 1970 i ett Capitol-paket där även Buck Owens & the Buckaroos, Tex Ritter och The Hagars ingick. De spelade i Stockholm, Halmstad och Göteborg. På Konserthuset i Göteborg var dock inte Tex Ritter med,

Från 1973 kom hon att under flera decennier ge ut en rad skivor inom kristen musik och gospel på skivbolagen Myrrh och Word.

Det blev en klar renässans för henne när hon 2009 fick ge ut ett modernt rockalbum med hjälp av Jack White som producent och gitarrist på dennes skivbolag Third Man Records. Albumet The Party Ain´t Over blev mycket omskrivet och nådde upp till 58;e plats på Billboards albumlista.

Omslag till The Party Ain´t Over

Det följdes av den av Justin Townes Earle-producerade Unfinished Business 2012. Utgiven på Sugar Hill Records och det skrevs då att det skulle vara hennes sammanlagt trettioförsta studioalbum. The First Lady of Rockabilly kallas hon i bookleten. En tuff och rätt bra skiva. Hon kom med sina memoarer Every Night Is A Saturday Night 2017. På bild här en fin LP i min samling. En raritet idag. Hennes allra första utgiven 1958 på Capitol Records där sista låt är hennes mest kända låt, den riviga Let´s Have a Party. Kom dock som singel först 1960.

Jag såg Wanda live första gången på Konserthuset i Göteborg i september 1975. Fullsatt och och det var Alf Robertson som inledde den konserten med sin show. I oktober 1976 var hon tillbaka på samma ställe nu i sällskap med Vernon Oxford. Hon var nu mest en countrysångerska och jag såg henne också på countryfestivalen i Scandinavium i april 1976. Men missade hennes spelning på Lisebergs stora scen 1987, Jag träffade henne kort däremot en gång 1994 och fick en CD signerad. Minns att hon stod i ett försäljnings-bås av något slag. Högt uppsatt hår och hårt målad

. Wanda valdes in i Rock and Roll Hall of Fame 2009.

Samlingsalbum sammanställt av Sven Åke Peterson på svenska EMI
2 kommentarer Lägg till din
  1. Wandas “Let’s Have a Party” är på skiva odödlig, men det krävdes en ung och offensivt pigg röst för att sjunga den live. Redan vid Wandas skandinaviska turné 1975 (för Sveriges del Västerås, Stockholm, Göteborg, Örebro) då hon fyllde 38, var mycket av glöden borta, oavsett att hon då hade sadlat om till mer gospel- än rockartist. (Och inte var Countrymasarna från Krylbo nåt lyftande kompgäng, trots den äkta rockaren Willy Björkman inlånad på piano.)

    1. Nej hon höll inte riktigt då 1975. Men kul att Jack White ändå gav henne den möjligheten att spela in upp i åren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *