Daymé Arocena – nytt stjärnskott från Kuba kom till Stora Teatern – Lördag 22 oktober 2022

Det var kubansk afton den här lördagen 22 oktober inne på Stora Teatern, Först en timma med gruppen Habaneros. Se bilder längst ned i inlägget.

Efter en paus kom då den 30-åriga sångerskan Daymé Arocena från Havanna in med sin trio. Den bestod av Jorge Luis Lagarza på piano, Rafaël Aldama på bas och Marcos Morales på trummor,

Daymé hade en härligt positiv energisk scenstil och en röst att beundra. Hon har jämförts med kubanska legenden Celia Cruz men också med Aretha Franklin och Ella Fitzgerald, Själv skulle jag vilja lägga till att hennes utstrålning och klass också kan jämföras med den av en ung Miriam Makeba.

Daymé är även kompositör och mycket ikväll var troligen egna låtar. Hon har klart sina rötter rotade i den kubanska musiktraditionen med mambo, rumba och santería. Men det fanns också tillfällen då hon sjöng mer i soulstil modell Aretha. Men det mesta var ändå jazzigt och hon hade några scatinslag modell Ella, Några låtar var även på engelska i den 90 minuter långa konserten.

Daymé Arocena är i Sverige för första gången och hade i dagarna också spelat på Fasching inom Stockholm Jazz Festival. De ansåg henne vara det största namnet på hela festivalen eftersom hon kom på bild och sattes överst på affischen nedan. Inte många av de andra kunde bokas till Göteborg så vi får vara mycket nöjda med att det gick att få hit Daymé och hennes band. Tackar arrangörerna. En upplevelse,

Förbandet Habaneros var ett stort band med hela åtta personer i en blåssektion, Svängigt i diverse kubanska stilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *