Trollhättan jazz-och bluesfestival tillbaka – Fredag 21 oktober 2022

Kurt Rosenwinkel Trio

Det blev en ny upplaga av Trollhättan Jazz & Blues-festival igen efter två års uppehåll. Det startade inne vid baren med duon Mats & Morgan. Mats Öberg på keyboards och Morgan Åberg på trummor. De firade 40-årsjubileum ifjol och har nyligen samlat sina skivinspelningar i en diger CD-box.

Sedan följde i den fina aulan en ljuvlig jazzkonsert med Rigmor Gustafssons kvartett. I bandet Jonas Östholm på piano, Martin Höper på bas och Chris Montgomery på trummor. Ett sedan länge väl sammansvetsat band.

De startade med Big Yellow Taxi och sedan fick vi bl.a en hel del svenska visor i jazztappning. Frödings Strövtåg i hembygden, två mindre kända Cornelis-visor, en snabb version av Birger Sjöbergs Den första gång jag såg dig. Innerligt bra var Rigmor i Wuthering Heights och avslutande Over The Rainbow.

Inne i den större salen var det dags för ett brittisk bluesrockband. Med sångerskan Elles Bailey som nu vid dryga 30 år fyllda kommit tillbaka efter mammaledighet. Ett nytt namn för min del .Hon hade spelat i Sverige en enda gång tidigare och då i Malmö 2019.

Elles hade en bra hes röst som gjord för blues och stod för ett proffsigt framträdande med härliga mellansnack. Rockig blues med lite soulstil med Jonny Henderson på hammondorgel långt framme i mixen. På gitarr Joe Wilkins, på bas Matthew Waer och trummis jag ej uppfattade namnet på Ev Crow i efternamn Egna låtar mestadels .

Bland låtar kan nämnas Medicine Man, Shining In The Light Of Love och Sunshine City

Inne i salongen var det sedan kvällens huvudnamn Kurt Rosenwinkel Trio. Gitarristen från USA är född 1970 och har sedan en tid Berlin som bas. Därav en hel del Sverigebesök på senare tid. Det var dock första gången för min del.

Det var en intensiv konsert på ca 50 min där Kurt imponerade liksom de övriga två. Rutinerade trummisen Gregory Hutchinson (som jag senast såg bakom Dianne Reeves) och på bas schweizaren Lukas Traxel.

Gregory Hutchinson

Vi fick sex låtar. Först en egen av Rosenwinkel, därefter låtar skrivna av Charles Mingus, Joe Henderson, Portugese skriven av Antonio Carlos Jobim plus en sista som jag tror var egen. Ruskigt flyhänt gitarrist Rosenwinkel. Högsta världsklass

Clas Yngström´s Sky High var sista akt. De tre som utgjorde Sky High var Uffe Åhman (originalmedlem 1978) på trummor och Daniel Lindblom på bas, Kompletterade med Stockholmsgitarristen Emil Fredholm.

Det var Jimi Hendrix för hela slanten i starten. Det firades att Jimi skulle fyllt 80 år den 27 november. Det var ju med Hendrix-låtar Sky High startade i Göteborg en gång i tiden, Vi fick Come On (Let The Good Times Roll), Foxy Lady, Manic Depression och Hey Joe. Det lät fantastiskt bra och det var så ledsamt att jag p.g.av transport tvingades lämna strax efter att sångerskan Petra Kvännå och organisten Pierre Swärd kom in. De var med på Hey Joe dock.

Festivalen hade även andra dag där jag dock inte närvarade. Här toppades kvällen med Ulf Wakenius ihop med Jan Lundgren Trio samt avslutande Roffe Wikström med band.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *